Питання створення Спецтрибуналу для Росії не стояло б, якби Україна ратифікувала Римський статут - ОП

Питання створення Спецтрибуналу для Росії не стояло б, якби Україна ратифікувала Римський статут - ОП

Укрінформ
Українські військові мають фобії щодо ратифікації Україною Римського статуту через відсутність роз’яснювальної роботи. Натомість, якби ратифікація відбулася раніше, то питання створення Спецтрибуналу за злочин агресії РФ проти України не стояло б.

Про це зазначив під час пресконференції заступник глави Офісу Президента Андрій Смирнов, передає Укрінформ.

“Питання ратифікації Римського статуту — це питання існування фобій, які хтось довго генерував у нашій країні. Ратифікації Римського статуту бояться наші військові. Реально це факт. Вони боялися і бояться, що з ратифікацією Римського статуту наших військових може переслідувати Міжнародний кримінальний суд”, - сказав він.

Насправді, за словами Смирнова, не було нормальної роз’яснювальної роботи, що їх можуть переслідувати і без ратифікації Римського статуту. "Просто зараз, коли є ця фобія, і роз’яснювальна робота не проведена, я б не піднімав це питання під час війни”, - додав він.

Читайте також: Інтернаціоналізований трибунал: в ОП розповіли про варіант покарання Росії за злочини

Смирнов також зауважив, що коли б Україна і Росія ратифікували Римський статут, то на порядку денному не стояло б питання створення Спецтрибуналу за злочин агресії РФ проти України, оскільки таку справу порушив би Міжнародний кримінальний суд.

Як повідомлялося, Україна підписала Римський статут 20 січня 2000 року, але не ратифікувала його, хоча після підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом у 2014 році ратифікація цього документа є одним із прямих міжнародних зобов'язань України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-