Інтернаціоналізований трибунал: в ОП розповіли про варіант покарання Росії за злочини

Інтернаціоналізований трибунал: в ОП розповіли про варіант покарання Росії за злочини

Укрінформ
Координаційна група (Core Group) розглядає варіант створення так званого інтернаціоналізованого трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України.

Про це повідомив під час пресконференції заступник глави Офісу Президента Андрій Смирнов, передає Укрінформ.

“Як один з компромісів ми розглядаємо можливість створення інтернаціоналізованого трибуналу. Не в Україні, не як частини української судової системи, а в одній зі світових авторитетних юрисдикцій, яка має вагу з точки зору міжнародного права”, - сказав він.

За словами Смирнова, у випадку створення такого трибуналу пізніше можна буде отримати рішенням Генасамблеї ООН на його підтримку.

“Тобто не створювати трибунал окремим рішенням Генасамблеї ООН, а підтримати створення його в конкретній визнаній юрисдикції”, - пояснив він.

Заступник глави ОП додав, що переваги і недоліки створення інтернаціоналізованого трибуналу будуть обговорюватися під час наступного засідання Координаційної групи в Гаазі.

“Така форма ( трибуналу — ред.) викликає зацікавленість у міжнародних партнерів, які були проти створення трибуналу рішенням Генасамблеї ООН і наполягали на гібридній моделі”, - сказав Смирнов.

Він уточнив, що йдеться про США, Велику Британію і Німеччину.

Представник ОП висловив сподівання, що протягом двох наступних засідань учасники Координаційної групи зможуть фіналізувати модель майбутнього Спецтрибуналу стосовно злочину агресії Росії проти України, “тому що нам треба рухатися далі”.

Як повідомлялося, Україна спільно з партнерами просуває створення Спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва Російської Федерації за скоєння злочину агресії проти України.

Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

Читайте також: До коаліції зі створення Спецтрибуналу увійшли представники 38 країн і організацій - Кориневич

3 липня у Гаазі розпочав роботу Міжнародний центр із переслідування за злочин агресії проти України (ICPA). Передбачається, що він підтримуватиме та координуватиме підготовку справ про злочини агресії, зберігаючи ключові докази та сприяючи процесу створення справ на ранній стадії.

Це перший випадок створення ініціативи з розслідування злочину агресії за міжнародної підтримки після Другої світової війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-