Зеленський запропонував Ердогану і генсеку ООН продовжити зернову ініціативу

Зеленський запропонував Ердогану і генсеку ООН продовжити зернову ініціативу

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський офіційно запропонував Президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану і Генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу щодо продовження роботи Чорноморської зернових ініціативи або її аналога в односторонньому форматі без Росії.

Про це Глава держави розповів у вечірньому відеозверненні, повідомляє Укрінформ.

"Я направив офіційні листи Президенту Туреччини Ердогану і Генсеку ООН Гутеррішу з пропозицією продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи чи її аналога в тристоронньому форматі – так, як це найнадійніше. Україна, ООН і Туреччина спільно можуть забезпечити роботу продовольчого коридору та інспектування суден. Це потрібно для всіх у світі. І кожен, хто підтримає, стане рятівником життя на величезному просторі від Марокко до Китаю, від Індонезії до Лівану", - сказав він.

Читайте також: Чорноморська «зернова угода» має бути відновлена якнайскоріше – Блінкен

Зеленський нагадав, що від першого дня повномасштабної агресії Росія зруйнувала вільне мореплавство у Чорному та Азовському морях, била ракетами та дронами по українських портах, зернових терміналах, навіть по елеваторах.

За словами Президента, єдино можливий наслідок цього - дестабілізація продовольчих ринків і соціальний хаос у країнах, які критично залежать від імпорту продовольства, оскільки українське продовольство – це базова безпека для 400 млн людей.

Читайте також: Кулеба про вихід Росії із «зернової угоди»: Припиніть грати у «голодні ігри»

Глава держави проінформував, що завдяки Чорноморській зерновій ініціативі майже 33 мільйони тонн агропродукції були експортовані до 45 країн світу, 60% обсягів експорту пішло в країни Африки та Азії.

"Позиція України завжди була і буде максимально чіткою: ніхто не має права руйнувати продовольчу безпеку будь-якого народу. Якщо купка людей десь там у Кремлі вважає, що вони нібито мають право вирішувати, чи буде їжа на столах у різних державах - Єгипті або в Судані, Ємені або Бангладеш, у Китаї або в Індії, в Туреччині або в Індонезії, то світ має можливість показати, що шантаж не дозволений нікому", - наголосив Зеленський.

Читайте також: Відмовою від «зернової угоди» Росія створює великі проблеми по всьому світу - Боррель

Президент переконаний, що Чорноморська зернова ініціатива може і повинна працювати й надалі – "якщо без Росії, то без Росії".

Він додав, що угода щодо експорту зерна з Туреччиною та ООН залишається чинною і зараз потрібно її "акуратне виконання" та рішучий тиск світу на державу-терориста.

Читайте також: В USAID назвали вихід Росії із «зернової угоди» прикладом зневаги до життя людини

Як повідомлялося, Росія заявила про припинення продовження дії Зернової угоди, яка була укладена 22 липня 2022 року у Стамбулі на 120 днів і кілька разів продовжувались.

Президент Володимир Зеленський заявив, що зернова ініціатива може діяти й без участі РФ, а своїми діями про вихід із Зернової угоди Росія зриває власні домовленості з Туреччиною та ООН оскільки Україна з росіянами жодних угод не має.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-