Усі країни НАТО підтримують членство України - прем'єр Польщі

Усі країни НАТО підтримують членство України - прем'єр Польщі

Укрінформ
Усі країни НАТО поділяють думку, що Україна має стати членом Альянсу, але поки триває війна, складно говорити про терміни вступу.

Про це заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у своєму подкасті, оприлюдненому у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Глава польського уряду зазначив, що для відновлення повної безпеки необхідно і далі підтримувати Україну у боротьбі за свободу.

“Треба підтримувати західні прагнення України. Вільна та суверенна Україна, а з часом член східного флангу НАТО - саме так ми бачимо майбутнє нашої частини Європи, і це бачення поділяють інші лідери Альянсу”, - підкреслив польський прем’єр-міністр.

Читайте також: Резніков – про саміт НАТО у Вільнюсі: Це потужний крок уперед

Водночас він зауважив, що поки триває війна, прийняття конкретних рішень щодо вступу України до НАТО “було би ворожінням на кавовій гущі”.

“Стратегічними цілями НАТО в найближчі місяці мають бути не оливкова гілка для Росії, а більше озброєнь для України”, – наголосив Моравецький.

Він зауважив, що попри відсутність прямого запрошення для України приєднатися до НАТО, саміт у Вільнюсі мав “історичне значення”.

“Країни НАТО врешті виходять із тривалого геополітичного сну. Агресія Росії проти України також остаточно завершила епоху періоду після Холодної війни, і сьогодні всім зрозуміло, що захист світопорядку, безпека західної цивілізації і вільного світу вимагає конкретних дій, а не тільки круглого столу”, – сказав глава польського уряду.

Моравецький зазначив, що на саміті були представлені ключові для Польщі оперативні плани щодо захисту союзників від Росії. Він додав, що Альянс матиме набагато більші сили, здатні негайно реагувати, а країни-члени мають збільшити витрати на оборону.

Читайте також: Кулеба про підсумки саміту НАТО: Найважливішим питанням є не «як?», а «коли?»

Як повідомляв Укрінформ, лідери країн НАТО на Вільнюському саміті 11 липня оприлюднили підсумкове комюніке, у якому йдеться, що майбутнє України - в НАТО, і вона отримає запрошення до вступу, коли всі країни-члени з цим погодяться, а також будуть виконані відповідні умови.

На саміті НАТО у Вільнюсі було оголошено про створення Ради Україна-НАТО, скасовано План дій щодо членства в Альянсі.

Лідери G7 погодили на полях саміту НАТО у Вільнюсі Спільну декларацію про підтримку України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-