У контексті стандартів ЄС ми рухаємося зі швидкістю світла - представник України

У контексті стандартів ЄС ми рухаємося зі швидкістю світла - представник України

Укрінформ
Україна активно готується до того, аби розпочати переговори про вступ до Європейського Союзу, які можуть відкритися наприкінці року, після того, як Єврокомісія оцінить успіх України у виконанні семи рекомендацій.

Про це розповів в ексклюзивному інтерв’ю Українському радіо Надзвичайний і Повноважний Посол, представник України при Європейському Союзі Всеволод Ченцов, передає Укрінформ.

"Україна рухається надзвичайно швидко. Напевно, жодна країна так швидко не рухалася до етапу початку переговорів. Якщо згадати, що заявку ми подали наприкінці лютого 2022 року, вже за кілька місяців, у червні, отримали статус кандидата і наприкінці цього року очікуємо на початок переговорів, то в контексті стандартів ЄС ми рухаємося зі швидкістю світла", - наголосив він.

Читайте також: Лондонська конференція відкриє перспективу швидкого відновлення для України – посол Ченцов

За словами Ченцова, проміжна усна оцінка не передбачена правилами Європейського Союзу.

"Рішення зробити такий крок було ухвалене з однією метою — для того щоб усі чітко розуміли, де ми перебуваємо у процесі виконання рекомендацій, аби нам було легше вийти на фінішну пряму і забезпечити стовідсотковий прогрес у контексті великого осіннього звіту. Те, що ми виконали два критерії, не має викликати ні розчарування, ні незадоволення — навпаки, у нас на сьогодні є досить чітке розуміння, що слід зробити для переходу до наступного етапу", - зазначив він.

Водночас дипломат зауважив, що Верховна Рада має врахувати рекомендації, висловлені з боку Венеційської комісії щодо закону про нацменшини.

"Щодо нацменшин, ми задовольнили одне з ключових прохань — додатково розглянути питання переходу на нову систему навчання. Досить складна дискусія відбувається з нашими угорськими сусідами. Як на мене, оптимальний крок — відкласти виконання закону в цій частині, зменшити напругу, а також важливо ще додатково попрацювати над питанням відповідних ресурсів", - підкреслив він.

Читайте також: Всеволод Ченцов, Представник України при Європейському Союзі

Водночас посол наголосив, що проблема використання переговорів про членство в ЄС для вирішення двосторонніх питань між країнами — це не суто українсько-угорський феномен.

"До цього треба бути готовими, треба формувати позицію і захищати її. Бути готовими до активної взаємодії, звісно, із залученням європейських інституцій. Адже якщо українська сторона виконує чинні міжнародні стандарти, то ми маємо всі шанси зняти питання й уникнути блокування чи з боку Угорщини, чи з боку інших країн", - вважає він.

Водночас він зауважив, що Україна не починає з нуля процес інтеграції. "У нас на сьогодні є Угода про асоціацію, яка передбачає в тому числі адаптацію нашого законодавства до законодавства ЄС. Навіть до підписання цієї Угоди у 2014 році ми вже адаптували значну частину нашого законодавства, і зараз нам буде значно простіше завершувати цю адаптацію порівняно із ситуацією до підписання Угоди. Тобто Єврокомісія має провести скринінг нашого законодавства, зрозуміти, де ми знаходимось станом на початок переговорів, і по кожному із 35 розділів визначити завдання", - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 1 липня повернув до Верховної Ради із підписом закон, який удосконалює систему регулювання правовідносин у сфері реклами відповідно до вимог Єврокомісії для вступу України в ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-