Вибори в Україні однозначно відбудуться після завершення війни – депутатка

Вибори в Україні однозначно відбудуться після завершення війни – депутатка

Ексклюзив
Укрінформ
Парламентські і президентські вибори однозначно відбудуться в Україні вже після завершення війни.

Про це заступниця керівника фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Євгенія Кравчук сказала в інтерв‘ю Укрінформу.

Вона розповіла, що питання виборів обговорювалося на засіданні парламентської фракції "Слуга народу" в контексті неможливості їх проведення під час воєнного стану.

"Десь у січні відбулося офлайн-засідання фракції, де Давид Арахамія (керівник парламентської фракції "Слуга народу") дуже чітко пояснив, чому неможливо провести вибори під час воєнного стану. Також він розповів, які виклики ми маємо подолати для проведення перших післявоєнних виборів", – зазначила народна депутатка.

Кравчук уточнила, що є щонайменше два ключових виклики. По-перше, чимало українців виїхали за кордон. Після завершення війни вони не повернуться додому через кілька днів. За її словами, організувати виборчі дільниці за кордоном складно, бо там перебувають мільйони українців, – це "величезне" навантаження на консульства. По-друге, в Україні зруйновано багато інфраструктурних об’єктів, де зазвичай проводять вибори (навчальні заклади, спортивні зали, будинки культури). Відповідно необхідно створити нові дільниці в інших місцях.

Водночас депутатка додала: "Один із гіпотетичних варіантів для тих, хто за кордоном – онлайн-голосування, але це питання дуже "сире", нічого не можна сказати. У Ванкувері у нашої делегації була зустріч з головою Місії Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ зі спостереження за виборами. Вони сказали, що готові надати Україні експертизу щодо плюсів і мінусів онлайн-виборів. Також вони зазначили, що процес організації таких виборів бути поступовим. Не можна запровадити цю систему одразу на всю країну. Ми маємо вислухати всю експертизу".

Читайте також: Рух «Жовта Стрічка» заявив, що готується зривати «вибори» загарбників на Луганщині

При цьому Кравчук наголосила, що зараз онлайн-вибори – це лише варіант, адже до їх результатів має бути довіра суспільства, а українці "поки що до таких різких змін переважно ставляться з недовірою".

Згідно з Конституцією, наступні чергові парламентські вибори мали би відбутися у жовтні 2023 року, а президентські – навесні 2024 року. Однак дія на території Української держави правового режиму воєнного стану унеможливлює проведення виборів.

Як повідомляв Укрінформ, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук неодноразово наголошував, що вибори в Україні мають відбутися після завершення війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-