Декларація G7 має стати першим юридичним документом щодо гарантій безпеки України – Зеленський

Декларація G7 має стати першим юридичним документом щодо гарантій безпеки України – Зеленський

Укрінформ
Рамкова декларація країн Групи семи у разі схвалення у середу у Вільнюсі стане першим юридичним документом щодо гарантій безпеки України та забезпечить можливість укладення відповідних двосторонніх договорів.

Про це сказав Президент Володимир Зеленський під час спільної з генсекретарем НАТО Єнсом Столтенбергом пресконференції у Вільнюсі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У нас немає реальних гарантій безпеки від наших партнерів, маю на увазі юридичних. У нас є фактичні гарантії безпеки – фінансові, санкційні, оборонні. Це дуже важливо, що це може стати першим документом юридичним, який символізує, що в нас є така «парасолька» гарантій безпеки, а потім уже Україна буде мати документи з кожною державою-гарантом безпеки», - пояснив Зеленський.

За його словами, рамкова декларація G7 також передбачатиме право для тих країн, які не є членами Групи семи, долучитися до нього і відкриває можливість двосторонніх «потужних» документів.

Читайте також: Україна стане членом НАТО попри вимоги Москви – Держдеп

Президент зазначив, що двосторонні документи про гарантії безпеки мають містити усе те, що Україна вже має або чого ще бракує, наприклад ППО або авіацію, і забезпечать допомогу не на особистісних стосунках, а конкретну і підкріплену юридично.

Глава держави нагадав, що ці гарантії безпеки мають діяти, поки Україна не набуде повноправного членства в НАТО.

Читайте також: У комюніке саміту НАТО окреслені конкретні кроки для України – Чернєв

«Все одно всі ми розуміємо, що найкращі гарантії для України і українців – бути в НАТО. Тому що є відповідні приклади: ми не бачимо - і слава богу - країн, які є членами НАТО, які сьогодні у війні, які страждають, які помирають, які захищають свої держави», - наголосив Зеленський.

Як повідомлялося, у Вільнюсі проходить дводенний саміт НАТО.

Фото: ОПУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-