Спецтрибунал щодо агресії РФ проти України має бути в Гаазі - посол

Спецтрибунал щодо агресії РФ проти України має бути в Гаазі - посол

Ексклюзив
Укрінформ
Спеціальний трибунал щодо злочину агресії Росії проти України має бути в Гаазі.

Про це посол України в Нідерландах Олександр Карасевич сказав в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу в Гаазі.

«Ми розраховуємо, що спецтрибунал буде розміщено в Гаазі. Від уряду Нідерландів ми отримали чіткий сигнал підтримки щодо цього. І це не є випадковістю, оскільки саме Нідерланди є лідером на треку притягнення РФ до відповідальності, треку Формули миру Президента Володимира Зеленського. Нідерланди вже багато зробили на цьому напрямку і, я впевнений, що ще багато що зроблять», - сказав Карасевич.

Він також зауважив, що у Гаазі вже створили нову міжнародну організацію — Міжнародний реєстр збитків, завданих Україні російською агресією.

«Нідерланди вже прийняли в себе Реєстр збитків, який зараз розпочинає свою роботу. Цей механізм був створений на майданчику Ради Європи і є однією із ключових складових треку відповідальності. Коли ми говоримо про Реєстр, то ми говоримо про механізм відшкодування збитків, який наразі вибудовується. І друга складова - це саме притягнення до відповідальності всіх винних у злочинах, починаючи від найвищого політичного керівництва РФ - держави агресора. Тут ми якраз говоримо про трибунал. Як про фінальний результат треку відповідальності РФ. Наразі ми разом із партнерами впевнено просуваємось цим шляхом», - підкреслив Карасевич.

Читайте також: Міжнародний центр у Гаазі є першим дієвим кроком до трибуналу над Путіним - правозахисники

Карасевич також зазначив, що 3 липня 2023 року в Гаазі офіційно розпочав свою роботу Міжнародний центр із переслідування за злочин агресії проти України (ICPA).

«У понеділок вже була запущена робота Міжнародного центру із переслідування за злочин агресії проти України - ICPA. Це механізм, який працює за підтримки Євроюсту. І у рамках якого прокурори разом збирають конкретні докази, що будуть далі використовуватися в будь-якому майбутньому судовому переслідуванні за злочин агресії, незалежно від юрисдикції, до якої будуть подані на розгляд справи», - сказав він.

Карасевич повідомив, що наразі до Коаліції (Core Group) щодо створення Спецтрибуналу вже входять більше 30 держав.

Читайте також: Хан про запуск Міжнародного центру в Гаазі: Закон набуває все більшої актуальності щодо України

«Представники цих держав, експерти регулярно збираються та напрацьовують модальності, майбутні рамки, в яких буде створено цей трибунал. Засідання проходять регулярно в різних країнах. Тож, робота ведеться дуже активно. Позиція України, і безпосередньо керівництва держави, чітка – це має бути міжнародний трибунал, який буде мати всі необхідні механізми для притягнення до відповідальності за злочин агресії проти України найвищого політичного керівництва рф», - підкреслив Карасевич.

Посол також наголосив, що безкарність злочинів росії у минулому призвела до відтворення жорстокого сценарію в Україні.

«Безкарність за попередні злочини породжує нові злочини. Це якраз і є метою нашої роботи - зробити так, щоб росія - держава-агресор, понесла нарешті відповідальність. І щоб потенційні агресори у майбутньому також розуміли, що за кожен злочин буде невідворотна відповідальність. Необхідно показати, що міжнародне право працює. І що є ефективні механізми притягнення до відповідальності, зокрема, за злочин агресії», - сказав посол.

Читайте також: Костін та прокурори ICPA визначили пріоритети для притягнення Путіна до відповідальності

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний центр із переслідування за злочин агресії проти України (ICPA) 3 липня офіційно розпочав роботу і діятиме на базі Євроюсту. ICPA підтримуватиме та координуватиме підготовку справ про злочини агресії, зберігаючи ключові докази та сприяючи процесу створення справ на ранній стадії. Це перший випадок створення ініціативи з розслідування злочину агресії за міжнародної підтримки після Другої світової війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-