У Гаазі відкрили Міжнародний центр із переслідування за злочин агресії проти України

У Гаазі відкрили Міжнародний центр із переслідування за злочин агресії проти України

Фото
Укрінформ
У Гаазі відкрили Міжнародний центр із переслідування за злочин агресії проти України.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Гаазі, з нагоди відкриття центру в будівлі Євроюсту проходить пресконференція.

Українські прокурори вже прибули до Гааги для роботи в Міжнародному центрі із переслідування за злочин агресії проти України.

Вхід до установи закрито, тож журналістам сам Міжнародний центр із переслідування за злочин агресії проти України не покажуть.

Участь у пресконференції беруть єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс, президент Євроюсту Ладислав Хамран, генеральний прокурор України Андрій Костін, прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан, помічник генерального прокурора США Кеннет Політ-молодший.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала початок роботи Міжнародного центру з покарання злочину агресії, який офіційно розпочав сьогодні свою діяльність у Гаазі, «першим кроком» на шляху до притягнення до відповідальності російських керівників за злочини в Україні.

«Сьогодні Міжнародний центр з покарання злочину агресії починає свою роботу. Збір доказів та документування злочинів Росії для притягнення винних до відповідальності. Це перший крок до (створення) трибуналу за злочин агресії», – написала президент Європейської комісії у Твіттері.

Як повідомлялося, Європейський Союз послідовно підтримує Україну у її боротьбі проти російської агресії та сприяє роботі міжнародних правових інституцій, які збирають докази, документують та аналізують свідчення воєнних злочинів, злочинів проти людства та інших важких злочинів Росії в Україні для притягнення злочинців до відповідальності.

Одним із напрямків такої роботи є зусилля зі створення спеціалізованого міжнародного трибуналу з покарання злочину агресії, який дозволить притягнути до відповідальності вище політичне та військове керівництво Російської Федерації.

Читайте також: Прокурори США поділились з українськими колегами досвідом розслідування воєнних злочинів

Як повідомляв Укрінформ, це перший випадок створення ініціативи з розслідування злочину агресії за міжнародної підтримки після Другої світової війни.

Україна спільно з партнерами просуває створення спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва Російської Федерації за скоєння злочину агресії проти України.

Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-