Болгарія підтримала членство України в НАТО після війни

Болгарія підтримала членство України в НАТО після війни

Укрінформ
4 липня чотири парламентські групи Народних зборів Болгарії подали спільний проєкт декларації на підтримку вступу України в Альянс після завершення війни.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на BGNES.

Як зауважила глава комітету із зовнішньої політики Катерина Захарієва, Болгарія завжди підтримувала політику відкритих дверей НАТО, водночас визнала, що упродовж багатьох років ця підтримка Заходу була лише на словах, бо союзники боялися розсердити президента РФ Путіна. Проте війна Росії проти України змінила ситуацію.

«Після відновлення миру Україна має стати членом НАТО. Треба мати чітку перспективу для проведення реформ. Безпека Європи та Болгарії не може бути забезпечена без миру», – наголосила Захарієва.

Читайте також: Болгарія почала формувати новий пакет військової допомоги Україні

Своєю чергою, заступник міністра закордонних справ Тихомир Стойчев зауважив, що проєкт декларації відповідає цілям зовнішньої політики Болгарії. Захарієва додала, що і уряд, і парламент країни «дивляться в одному напрямку».

У схваленій болгарськими депутатами декларації зазначається, що найпрямішим шляхом до відновлення миру в Україні та Європі є повний і негайний добровільний вихід Росії за межі міжнародно визнаних кордонів усіх суверенних держав, що постраждали від неї, передає БНТ.

Читайте також: Запрошення України в НАТО стало б величезним мотиваційним чинником для ЗСУ – Зеленський

Також документ закликає до продовження військово-технічної підтримки України.

Співголова "Демократичної Болгарії" Христо Іванов заявив журналістам, що декларація – це знак для України, що після повернення миру вона зможе розраховувати на підтримку Болгарії в питанні вступу до НАТО.

При цьому не уточнювалось, чи виноситиметься резолюція про підтримку членства України в Альянсі на голосування парламенту.

Читайте також: Кваснєвський назвав три аргументи для швидкого прийняття України в НАТО

Як повідомлялося, 11-12 липня у Вільнюсі відбудеться саміт НАТО, під час якого одним з головних питань для обговорення на рівні глав держав та урядів країн-союзниць буде продовження військової допомоги для України у реалізації її права на самооборону проти російської агресії, а також заходи зі зміцнення системи стримування й оборони Альянсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-