Покарання Росії за злочини: українські слідчі починають роботу в Міжнародному центрі у Гаазі

Покарання Росії за злочини: українські слідчі починають роботу в Міжнародному центрі у Гаазі

Укрінформ
Українська команда слідчих у рамках Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії проти України (ICPA) починає роботу у понеділок, 3 липня.

Про це заявив генеральний прокурор України Андрій Костін на пресконференції з нагоди започаткування ICPA в Нідерландах, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Команда з чотирьох слідчих з України вже в Гаазі і починає працювати відсьогодні», – поінформував Костін.

Читайте також: Хан про запуск Міжнародного центру в Гаазі: Закон набуває все більшої актуальності щодо України

Генпрокурор назвав початок роботи Центру насправді історичним, визначальним моментом. За його словами, таким чином цивілізований світ не лише висловлює, а й показує конкретними діями, що відповідальність має найголовніше значення. Створений механізм слугуватиме не лише інтересам розслідування злочинів Росії в Україні, підтримає національні розслідування у країнах, які беруть участь у процесі, а й зміцнить усю міжнародну юридичну систему розслідування злочину агресії, створить рамкові умови для обміну інформацією, досвідом, експертизою, які дозволять виробити та втілити у життя спільну стратегію розслідування і переслідування, зазначив Костін.

Він підкреслив, що злочин агресії відкрив двері сотням тисяч воєнних злочинів, зокрема вбивствам цивільних, сексуальним злочинам, катуванням, викраденням людей тощо.

Читайте також: У Гаазі відкрили Міжнародний центр із переслідування за злочин агресії проти України

«Російська агресія проти України та використання сили проти суверенітету, територіальної цілісності і політичної незалежності, що загрожує самому існуванню України, спрямована не лише проти моєї держави, це – глобальна загроза миру, безпеці та стабільності», – підкреслив генпрокурор.

Тому, підсумував він, відповідальність за цей злочин стоїть у центрі політичного, юридичного і морального порядку денного.

Злочин агресії – це злочин керівництва, нагадав Костін, і це питання залишається слабким місцем в міжнародній архітектурі кримінальної юриcдикції. Але міжнародне право та відповідні механізми повинні відповідати сьогоднішнім реаліям і викликам.

«Справедливість – запорука миру. Не може бути миру, якщо рука справедливості не дотягуватиметься до всіх, хто є планувальником і архітектором цих злочинів, які загрожують не лише суверенітету та миру України, а й стабільності та функціональності міжнародної безпекової та законодавчої системи»,– підкреслив генпрокурор.

Читайте також: Євросоюз і надалі посилюватиме тиск на РФ у зв’язку із її агресією проти України

Він висловив упевненість, що результати роботи нового органу матимуть довгострокові наслідки та зроблять внесок у посилення системи притягнення до відповідальності на міжнародному рівні.

Як повідомляв Укрінформ, це перший випадок створення ініціативи з розслідування злочину агресії за міжнародної підтримки після Другої світової війни.

ICPA є унікальним судовим центром, інтегрованим у Євроюст, для підтримки національних розслідувань злочину агресії, пов’язаного з війною в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-