Алєксєєв маскувався і боявся прослуховування - прокурор розповів, як збирали докази проти депутата

Алєксєєв маскувався і боявся прослуховування - прокурор розповів, як збирали докази проти депутата

Укрінформ
Народний депутат Сергій Алєксєєв, якого підозрюють у шахрайстві, був обізнаний про методи документування доказів і маскувався.

Про це на брифінгу щодо затримання чинного народного депутата за підозрою у шахрайстві сказав заступник генерального прокурора Антон Войтенко, передає кореспондент Укрінформу.

“Документування у провадження було непростим, навіть складним, тому що підозрюваний обізнаний про форми та методи документування такого виду злочинів, оскільки є заслуженим юристом України, має адвокатський досвід, і є головою підкомітету в комітету ВР з питань правоохоронної діяльності. Не дивлячись на це, завдяки злагодженим діям прокурорів, слідчих, ДБР, незаконна діяльність означеного народного обранця була припинена”, - сказав Войтенко.

Читайте також: Алєксєєва хочуть арештувати з альтернативою застави у ₴10 мільйонів - ДБР

Правоохоронці продемонстрували запис розмови підозрюваного із ще одним фігурантом справи, де підозрюваний говорить про те, що може бути прослуховування.

“Він розуміє, що його дії незаконні, тому намагається їх якомога краще завуалювати і зробити непомітними для правоохоронців у разі такого документування”, - сказав Войтенко.

Як повідомив на брифінгу заступник голови СБУ Сергій Наумюк, підозрюваний протиправно заволодів коштами іноземного громадянина за сприяння в отриманні статусу біженця.

За його словами, було проведено весь комплекс слідчих заходів, зокрема і негласні слідчі дії, які зафіксували відповідне порушення закону.

Він додав, що весь перебіг подій ретельно задокументований співробітниками СБУ.

Читайте також: У справі Алєксєєва немає інших фігурантів - Офіс генпрокурора

“Перша розмова, де народний депутат запропонував свої послуги, відбулася 1 червня, а вже 17-го червня нардеп отримав першу частину коштів — 20 тис. доларів США. ... 26 червня нардеп повідомив іноземцю, що потрібні ще кошти для вирішення питання в суді першої інстанції. Тож учора (29 червня ввечері СБУ, ДБР та прокурори викрили його на гарячому під час отримання другого траншу - 30 тис. доларів США ”, - повідомив Наумюк.

Наумюк розповів, що фігурант справи, розуміючи протиправність своїх дій, вдався до різних маневрів, що ускладнити документування, зокрема призначав зустрічі в елітних ресторанах Києва та області у пізній час, часто переносив час зустрічей, використовував умовні жести тощо.

Безпосереднє отримання коштів відбувалося у його будинку у закритому котеджному містечку під Києвом, при цьому містечко охороняється, також у підозрюваного є власна охорона з-поміж колишніх правоохоронців, які мають дозвіл на носіння зброї.

Як повідомлялося, раніше Офіс генпрокурора оголосив про те, що народному депутатові України, голові підкомітету у Комітеті Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності оголосили підозру у шахрайстві (ч.4 ст. 190 Кримінального кодексу України). За місцем його проживання відбувалися невідкладні слідчі дії.

За даними слідства, народний депутат шляхом обману заволодів коштами громадянина Німеччини у розмірі 50 тисяч доларів.

Згідно з інформацією СБУ, народний депутат за 50 тисяч доларів обіцяв іноземцю сприяння в уникненні екстрадиції. Для цього парламентарій "гарантував" використати власні зв’язки у суді, щоб там скасували рішення Державної міграційної служби про відмову у наданні іноземцю статусу біженця.

Досудове розслідування здійснює Державне бюро розслідувань. Наразі обшуки у підозрюваного тривають.

У партії "Європейська солідарність" заявили, що обшуки у народного депутата Сергія Алєксєєва є "продовженням провокацій і тиску" на її представників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-