Європейський саміт підтвердив непохитну підтримку України у боротьбі проти агресії РФ

Європейський саміт підтвердив непохитну підтримку України у боротьбі проти агресії РФ

Укрінформ
Глави держав та урядів Європейського Союзу, які у Брюсселі розпочали дводенну зустріч в форматі Європейської Ради, прийняли резолюцію, в якій підтвердили непохитну підтримку України у боротьбі проти російської загарбницької війни.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у документі, оприлюдненому на сайті Європейської Ради.

«Європейський Союз підтверджує рішуче засудження російської агресивної війни проти України, яка є показовим порушенням Хартії ООН, та знову наголошує на непохитній підтримці незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, а також її законного права на самооборону проти російської агресії», - йдеться у документі.

Читайте також: Україна за допомогою Португалії хоче донести правду про агресію РФ до країн Латинської Америки

Лідери країн-членів підкреслили, що Європейський Союз буде продовжувати надавати Україні та її народу потужну фінансову, економічну, гуманітарну, військову та дипломатичну допомогу, так довго, як це буде необхідним.

В прийнятій резолюції Європейська Рада підтвердила також готовність ЄС надавати Україні суттєву військову допомогу, так довго, як буде необхідним, зокрема, в рамках Військової допоміжної місії ЄС для України (EUMAM-UKRAINE) та через Європейський фонд миру.

Читайте також: Штати підтримуватимуть Україну, допоки Росія не виведе свої війська – Міноборони

Європейські лідери підбили підсумок прогресу, що був досягнутий у доставці та спільному замовленні одного мільйона артилерійських снарядів та ракет для України. Вони наголосили на важливості продовження зусиль країн-членів у вирішенні негайних військових та оборонних потреб України, без упередженого ставлення до особливостей оборонної та безпекової політики певних країн-членів, за т урахуванням інтереси у сфері безпеки й оборони всіх країн-членів.

«Європейський Союз та його країни-члени готові робити внесок, разом з партнерами, у майбутні зобов’язання у сфері безпеки для України, що мають допомогти Україні захищати себе тривалий час, стримувати акти агресії та протидіяти дестабілізуючим зусиллям. У цьому контексті, вони швидко зважать на модальність такого внеску», - йдеться у документі.

Читайте також: ЄС подвоїть зусилля з підтримки України на фоні заколоту в Росії – фон дер Ляєн

Як зазначається, Європейський Союз та його країни-члени інтенсифікують дипломатичні зусилля для продовження співробітництва з Україною та іншими країнами для забезпечення якомога ширшої міжнародної підтримки для ключових принципів та завдань української формули миру, включаючи шляхом проведення Глобального саміту миру.

«Будь-яка ініціатива для досягнення всеохоплюючого, справедливого та тривалого миру для України має ґрунтуватися на повній повазі до її незалежності, суверенітету та територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів», - наголосили лідери країн Європейського Союзу.

Читайте також: Прем’єрка Естонії: Єдина безпекова гарантія для України - членство в НАТО

Як вже повідомлялося, 29-30 червня у Брюсселі відбувається черговий саміт ЄС, першим питанням порядку денного якого була ситуація в Україні та допомога ЄС у дотриманні її права на самооборону проти російської агресії. У роботі саміту ЄС в режимі телеконференції взяв участь Президент України Володимир Зеленський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-