Тема членства України в НАТО буде серед головних на Вільнюському саміті - Науседа

Тема членства України в НАТО буде серед головних на Вільнюському саміті - Науседа

Укрінформ
Подальший розвиток відносин між Україною і НАТО, наближення країни до Альянсу та визначення її чіткого шляху до членства буде серед головних тем під час Вільнюського саміту НАТО.

На цьому сьогодні у Вільнюсі під час спільної заяви для преси разом з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом наголосив президент Литви Ґітанас Науседа, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Майбутнє відносин між Україною і НАТО та відповідь на євроатлантичні прагнення України буде, без сумніву, однією з найбільш важливих тем у Вільнюсі. Ми маємо чітко заявити під час Вільнюського саміту, що Україна стане членом НАТО так швидко, як це можливо. Ми маємо знайти рішення, як наблизити Україну до членства в НАТО та погодити чіткий шлях до такого членства. Україна є частиною трансатлантичної архітектури безпеки», - сказав литовський лідер. 

Він подякував Столтенбергу за тверду позицію щодо російської війни проти України, а також за активну роль, яку керівник НАТО відіграє у мобілізації союзників для надання допомоги Україні. 

Президент Литви окремо наголосив, що останні події в Росії примушують Альянс посилювати увагу до безпеки власного східного флангу, щоб не допустити будь-якого загострення ситуації або ймовірних провокацій.

Читайте також: У Вільнюсі Україна має отримати гарантії безпеки і сигнал про членство в НАТО - Расмуссен

«Зміцнення східного флангу має бути пріоритетом для усього Альянсу. Для НАТО це лінія фронту, де немає місця для будь-яких провалів у безпеці. Події, що відбулися минулими вихідними в Росії, демонструють нестабільність кремлівського режиму. Ми можемо очікувати на подібні, якщо не на більші виклики у майбутньому. Це, без сумніву, має наслідки для ситуації з безпеки для Литви і для регіону. Присутність групи «Вагнер» у Білорусі може стати ще одним фактором ризику. Ми маємо забезпечити, щоб агресор навіть не міг подумати про перетин кордонів НАТО, спираючись на ефективність статті 5 (Вашингтонського договору, про колективну оборону – ред.)», - підкреслив Науседа.

Як повідомлялося, 11-12 липня у Вільнюсі відбудеться саміт НАТО, учасники якого одним з головних питань розглянуть продовження допомоги для України у її боротьбі проти російської агресії. Україна від цієї зустрічі очікує конкретних рішень щодо визначення шляху країни до членства в НАТО та щодо надання Україні гарантій безпеки для запобігання ймовірному повторенню російської агресії у майбутньому.

Фото: DELFI / Andrius Ufartas

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-