У Вільнюсі Україна має отримати гарантії безпеки і сигнал про членство в НАТО - Расмуссен

У Вільнюсі Україна має отримати гарантії безпеки і сигнал про членство в НАТО - Расмуссен

Укрінформ
Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен зазначив, що на Вільнюському саміті НАТО Україна має отримати як гарантії безпеки, так і сигнал щодо перспектив членства в Альянсі.

Про це він заявив на спільному брифінгу з керівником Офісу Президента України Андрієм Єрмаком для представників німецьких ЗМІ з питань підготовки до Вільнюського саміту та надання гарантій безпеки для України, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу глави держави.

Окрему увагу було привернуто до пропозицій щодо гарантій безпеки для України, які мають бути надані на її шляху до повноправного членства в НАТО.

Як зауважили Єрмак і Расмуссен, такі пропозиції були викладені в проекті Київського безпекового договору, розробленого експертами Міжнародної робочої групи та опублікованого у вересні 2022 року.

Читайте також: Україна прагне отримати чітке запрошення в НАТО за спрощеною процедурою – Єрмак

Расмуссен зазначив, що на Вільнюському саміті Україна має отримати як гарантії безпеки, так і сигнал щодо перспектив членства в Альянсі. Він наголосив, що вірить у надання безпекових гарантій Україні на саміті в липні, і висловив переконання, що майбутнє Української держави – в Альянсі, адже Україна нині будує нову безпекову архітектуру Європи.

«Ми маємо рухатися до чіткого пакету підтримки й говорити про каркас тривалих безпекових гарантій для України. Також у фокусі – членство в НАТО для України. Я вірю, що цей час настане на Вільнюському саміті», – зауважив колишній генсек НАТО.

Розповідаючи про оборонну підтримку від партнерів, Єрмак зазначив, що стійкість українського народу й рішучість Збройних сил у боротьбі з російським агресором спонукають світових лідерів до збільшення постачання озброєнь нашій державі.

«Щодня українці, лягаючи спати, не впевнені, чи прокинуться вранці. Але вони залишаються тут, удома. Вони повертаються. І це спонукало партнерів надавати нам засоби для захисту неба. Так і в інших позиціях», – констатував керівник ОП.

У цьому контексті він також зазначив, що надана Німеччиною зброя, зокрема й системи ППО, також допомагає нашому народу.

«Це значна допомога. Президент Зеленський під час нещодавнього візиту до Берліна та Аахена персонально подякував німецькому народу та канцлеру, парламенту Німеччини, які підтримують Україну й допомагають нам. Ваша зброя добре працює на нашому полі бою, і, звісно, ми надзвичайно вдячні та сподіваємося на продовження цієї підтримки», – наголосив Єрмак.

Як повідомлялося, 11-12 липня у Вільнюсі відбудеться саміт НАТО.

На всіх рівнях українська сторона наголосила, що запевнень про те, що «Україна стане членом Альянсу», які лунали під час Бухарестського саміту НАТО у 2008 році, недостатньо.

Натомість Україна ставить перед союзниками по НАТО питання щодо гарантій безпеки та чіткої перспективи руху до повноправного членства в Альянсі.

Фото: Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-