Вступ України до НАТО: Чалий бачить позитив у небажанні США послаблювати вимоги

Вступ України до НАТО: Чалий бачить позитив у небажанні США послаблювати вимоги

Ексклюзив
Укрінформ
Заява Президента Джо Байдена, що США не будуть послаблювати вимоги до України для вступу в НАТО, є зовнішнім механізмом тиску задля успіху внутрішніх перетворень.

Таку думку висловив Надзвичайний і Повноважний Посол України Валерій Чалий в інтерв’ю Укрінформу.

«Ми всі розуміємо, що ключове – це політичне рішення (щодо приєднання України до Альянсу - ред). Були країни, які вступали до НАТО, м'яко кажучи, не зовсім відповідаючи стандартам Альянсу, є країни, які на сьогодні, можливо, відійшли від них. Тому ця заява може бути спрямована на те, щоб використати час, коли ще немає політичного рішення, для конкретних дій задля внутрішнього розвитку України», - сказав дипломат.

За його словами, ми маємо ще зробити «серйозні речі» у реформуванні сектору безпеки і правоохоронної системи.

Читайте також: Чалий про ядерний шантаж Путіна: США можуть уже в наступні роки поставити РФ на межу розвалу

«Ці зобов'язання у нас записані в національній програмі, узгоджені у спільних цілях. Ми самі взяли їх на себе, тому не треба емоційно на це реагувати. За моїми підрахунками, потрібен рік інтенсивної роботи, щоб зняти питання політичного рішення. І потім ще якийсь період, щоб «докрутити» все, що у нас залишилось. А у нас були плани повністю все завершити до 2025-го року. Це реалістично», - вважає Чалий.

Водночас він зауважив, що вступ України до НАТО як механізм безпеки зараз є ключовим пріоритетом, але не менш важливим питанням є розвиток країни.

У цьому контексті дипломат нагадав, що, як свідчить історичний досвід, консолідація влади під час воєнного стану призводить до того, що після війни може бути й авторитарна модель.

«Якщо ми підемо таким шляхом, і Україна буде корумпованою авторитарною країною, тоді за що люди зараз воюють і віддають своє життя? Тому я вважаю, що це (заява Байдена – авт.) зовнішній механізм тиску задля успіху внутрішніх перетворень в Україні. І якщо нам запропонують не якийсь новий ПДЧ, щоб нас затягнути на роки, а інтенсивну програму дій на рік, я це сприймаю нормально», - резюмував Надзвичайний і Повноважний Посол України.

Читайте також: Чалий вважає, що Президент має бути присутнім на Вільнюському саміті

Як повідомлялося, Президент США Джо Байден заявив 17 червня, що Вашингтон не спрощуватиме процес вступу України до НАТО. За його словами, Києву потрібно відповідати загальним умовам приєднання до Альянсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-