Чалий про ядерний шантаж Путіна: США можуть уже в наступні роки поставити РФ на межу розвалу

Чалий про ядерний шантаж Путіна: США можуть уже в наступні роки поставити РФ на межу розвалу

Укрінформ
США за бажання можуть дуже різко відреагувати на ядерний шантаж президента РФ Володимира Путіна і вже в наступні роки фактично поставити Росію на межу розвалу.

Таку думку висловив в інтерв’ю Укрінформу колишній посол України в США Валерій Чалий.

Коментуючи намір Росії розмістити тактичну ядерну зброю у Білорусі, дипломат зазначив, що, можливо, люди не знають, але прямо під кордонами України на російській стороні є місця зберігання ядерної зброї.

«Тому, за великим рахунком, не скажу, що ситуація зміниться кардинально. Насправді, на мою думку, небезпека – в тому, що тактична ядерна зброя може розміщуватись на території країни, яка не контролює її використання, – у Білорусі… Отут зміна ситуації. Це порушення Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, фактично руйнація всього того, що було зроблено в системі контролю за розповсюдженням ядерної зброї за останні десятиліття», – зауважив Чалий.

За його словами, цим Путін, в принципі, показує, що він хуліган, готовий руйнувати все на своєму шляху. Однак, на думку колишнього посла України, це блеф, але не в тому плані, що загрози використання ядерної зброї не існує, а в тому, що Росія може диктувати свої правила у цій ситуації.

Читайте також: Чалий вважає, що українцям слід готуватися до можливої ядерної катастрофи на ЗАЕС

«Нічого подібного! Заяви Росії, що у неї більше ядерних боєголовок, аніж у всіх країн НАТО, – це від слабкості. Насправді США при бажанні можуть дуже різко відреагувати на всі ці кроки і фактично поставити Росію вже у наступні роки на межу розвалу», – вважає дипломат.

Він пояснив, що у відповідь на заяви і дії РФ про припинення Договору про стратегічні наступальні озброєння СНО-3 США можуть сказати: «Тоді ми теж виходимо з цього договору і не обмежуємо себе у випуску ракет Minuteman (американська міжконтинентальна балістистична ракета – ред.)».

На думку Чалого, росіяни прекрасно розуміють, що, по-перше, вони не знають, в якому стані у них ядерна зброя. По-друге, вони не мають фінансових можливостей на наступні роки конкурувати зі США. І, по-третє, вони усвідомлюють, що їхній промисловий економічний потенціал менший, ніж у США.

Читайте також: Штати не бачать необхідності змінювати розстановку своїх сил у відповідь на ядерний шантаж РФ

«При такому рішенні Сполучених Штатів Росія розвалилася б у наступні роки так само, як розвалився Радянський Союз, не потягнувши гонки озброєнь…Тому насправді на сьогодні все в руках Сполучених Штатів», – зазначив експосол України.

Як повідомляв Укрінформ, 25 березня Путін, щодо якого МКС видав ордер на арешт, заявив, що Росія розмістить тактичну ядерну зброю у Білорусі.

Раніше, у лютому цього року, він оголосив про «призупинення» участі Москви в Договорі про скорочення стратегічних наступальних озброєнь зі США. Учасниками ДНЯЗ є майже всі держави світу, крім Ізраїлю, Індії, Пакистану та Північної Кореї.

У ЄС закликали Білорусь відмовити Росії у розміщенні ядерної зброї на своїй території.

25 травня міністри оборони Білорусі та Росії Віктор Хренін та Сергій Шойгу підписали документи щодо розміщення нестратегічної ядерної зброї на території Білорусі. Документи визначають порядок утримання російської нестратегічної ядерної зброї у спеціальному сховищі на території Республіки Білорусь.

Росія, розміщуючи нестратегічну ядерну зброю на території РБ, не передає її Білорусі, контроль над нею та рішення про застосування залишається за Москвою, заявив Шойгу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-