ЄС має підготуватися до прийняття такої великої держави як Україна – Шефчович

ЄС має підготуватися до прийняття такої великої держави як Україна – Шефчович

Укрінформ
Успіхи в реформах, яких Україна досягає навіть під час війни, є вражаючими, але країна має продовжувати цей процес трансформації, як і ЄС, який має підготувати себе до входження такої великої держави як Україна.

Про це в четвер у Стокгольмі перед початком неформальної зустрічі міністрів ЄС із загальних справ заявив віцепрезидент Європейської Комісії Марош Шефчович, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наступне розширення ЄС відрізнятиметься від будь-якого попереднього. Раніше були невеликі країни, коли можна було наперед порахувати вартість процесу та необхідні заходи. Зараз ситуація повністю відрізняється, тож ми маємо знайти нові підходи. Важко передбачити, як це відбуватиметься. Найперше маємо повернути мир в Україну, по-друге - ця країна має бути готовою. І, безумовно, ми маємо підготувати наш Європейський Союз до входження настільки великої країни, а також інших країн, зокрема, Західних Балкан, які також хочуть приєднатися», - сказав представник Єврокомісії.

Він зауважив, що сьогодні Єврокомісар з розширення Олівер Варгеї представить міністрам усну доповідь щодо прогресу, якого досягли Україна, Молдова і Грузія у виконанні рекомендацій в рамках підготовки до членства. За словами Шефчовича, для цих трьох країн були визначені дуже чіткі кроки, і попередня доповідь, скоріш за все, міститиме позитивні політичні послання, як і рекомендації для здійснення подальших зусиль.

Читайте також: Бербок назвала головну умову вступу України до Євросоюзу

«Перспектива є визначеною – це членство в Європейському Союзі. І це великою мірою залежить від зусиль країн-кандидатів, але також від зусиль з нашого боку - як ми можемо допомогти їм досвідом, порадою та фінансовою допомогою, у випадку з Україною - підтримуючи її зусилля у захисті та у звільненні своєї країни…. Ми у тісному контакті з нашими українськими друзями, і я думаю, вони добре знають, де має бути докладено більше зусиль», - зазначив віцепрезидент Європейської Комісії.

Він нагадав, що кілька місяців тому разом із членами Колегії Єврокомісії відвідав Київ та був вражений, як навіть в умовах війни уряд України продовжує докладати зусиль для виконання рекомендацій Єврокомісії та досягає успіху в реформах.

«Дійсно вражає, як Україна може реформувати себе, готуватися до членства і водночас утримувати країну у боротьбі з дуже жорстоким ворогом. З моєї точки зору, поєднання процесу підготовки до членства в ЄС і одночасно захист своєї країни є екстремально складним викликом. Те, що досягнуто, вражає. Ми також маємо бути дуже відвертими з нашими українськими друзями та чітко означити, де буде необхідно докласти більше зусиль. Думаю, що мій колега Олівер Варгеї надасть більше деталей», - сказав Шефчович.

Читайте також: G7 і Євросоюз працюють над довгостроковими безпековими гарантіями Україні - Шольц

Він зауважив, що подальше розширення ЄС є стратегічним пріоритетом для країн-членів. За словами віцепрезидента Єврокомісії, символічно, що це стратегічне рішення приймається за Шведського головування ЄС, яке одним з головних пріоритетів своєї роботи визначає забезпечення конкурентоспроможності європейської економіки.

Як повідомлялося, Європейська Комісія у четвер під час неформального засідання Ради ЄС із загальних справ у Стокгольмі оголосить попередні усні висновки щодо виконання її рекомендацій, які були надані Україні, а також Молдові та Грузії у зв’язку з їх заявкою на членство в ЄС. Як очікується, доповідь представить Єврокомісар з питань розширення Олівер Варгеї.

У відповідь на заявку України, Молдови і Грузії щодо набуття членства в ЄС Єврокомісія оприлюднила свої рекомендації для кожної з країн для прискорення внутрішніх реформ. Зокрема Україна отримала сім рекомендацій. Попередній підсумок щодо їх виконання буде підбитий в ході усної доповіді Європейської Комісії. Прогрес України, а також Молдови і Грузії у виконанні оголошених рекомендацій, буде оцінений у щорічній доповіді з питань розширення, яку Єврокомісія оприлюднить восени.

Україна розраховує отримати рішення ЄС щодо початку міжурядових переговорів щодо членства в ЄС до кінця поточного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-