Україна стане членом НАТО, але запрошення у Вільнюсі не буде – Столтенберг

Україна стане членом НАТО, але запрошення у Вільнюсі не буде – Столтенберг

Укрінформ
Союзники по НАТО погоджуються з тим, що Україна стане членом Альянсу, але не розглядатимуть питання щодо її формального запрошення для входження під час Вільнюського саміту.

Про це сьогодні у Берліні під час спільної прес-конфе6ренції з Канцлером ФРН Олафом Шольцом заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ми також обговорювали нашу довгострокову допомогу… Вільнюський саміт у липні дозволить сформувати бачення майбутнього України як незалежного та демократичного члена євроатлантичної родини. На саміті союзники розглянуть прагнення України до членства. Союзники працюють над створенням багаторічного пакета допомоги для України. Вони також працюють над створенням нової Ради НАТО-Україна для спільного розгляду питань безпеки, що складають спільний інтерес», - сказав Столтенберг.

Він зауважив, що ухвалені під час саміту у Вільнюсі рішення приведуть Україну ближче до НАТО.

Читайте також: Заморожування конфлікту в Україні не принесе миру – Столтенберг

«Під час підготовки до Вільнюського саміту та під час саміту ми не обговорюємо питання щодо формального запрошення (для України). Те, що ми обговорюємо – це те, як просунути Україну ближче до НАТО. Наразі тривають консультації», - зазначив керівник Альянсу.

Він нагадав, що країни-союзниці погодилися навколо головних речей щодо майбутнього членства України в НАТО. Зокрема, вони погодилися залишати двері НАТО відкритими, підтвердили рішення Бухарестського саміту 2008 року, що Україна стане членом НАТО. Нарешті, всі союзники погоджуються: рішення, коли Україна увійде до НАТО, має ухвалюватися Україною та всіма членами Альянсу, при цьому у Росії немає права вето на таке рішення.

«Найбільш важливим та невідкладним завданням зараз, і ми також погодилися навколо цього, є забезпечення перемоги України як суверенної та незалежної держави в Європі. Тому що без цього, без перемоги України, взагалі не буде виникати питання щодо її членства. Тож я переконаний, що під час саміту у Вільнюсі союзники підтвердять потужну підтримку для України та необхідність надавати таку допомогу від двосторонніх та багатосторонніх інституцій так довго, як це буде необхідним», - зауважив генеральний секретар НАТО.

Як повідомлялося, від початку російського вторгнення в Україну НАТО та країни-союзниці продовжують надавати Україні суттєву політичну, економічну, гуманітарну та військову допомогу. Продовження та нарощування такої допомоги буде однією з головних тем під час зустрічі глав держав та урядів країн Альянсу, що відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня.

Фото: ЕРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-