Підхід у законі про деолігархізацію має каральний характер — висновок Венеційської комісії

Підхід у законі про деолігархізацію має каральний характер — висновок Венеційської комісії

Укрінформ
Венеційська комісія оприлюднила висновок щодо Закону України "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)", який Верховна Рада ухвалила у 2021 році.

Висновок оприлюднено на сайті комісії, передає Укрінформ.

На думку комісії, концентрація великого впливу в руках однієї людини є небезпечною, і для подолання цього потрібна ефективна конкурентна політика, боротьба з корупцією та відмиванням грошей, забезпечення плюралізму ЗМІ тощо.

Водночас замість такого багатогалузевого "системного" підходу закон про олігархів передбачає "персоналізований підхід".

"Цей "персональний підхід" має на меті ідентифікувати осіб як "олігархів" за певними критеріями, такими як багатство, володіння ЗМІ тощо, та накладає на них низку обмежень (наприклад, забороняючи фінансування політичних партій та виборчих кампаній). Цей підхід має, безсумнівно, каральний характер", — вважають у Венеційській комісії.

Як зазначається у її висновку, в боротьбі з олігархічним впливом не існує універсальних засобів, й у виняткових ситуаціях такі заходи особистого характеру можуть бути виправданими як крайній захід, на тимчасовій основі. Проте вони можуть бути лише доповненням, а не альтернативою "системному" підходу, наголошує Венеціанська комісія.

"Наразі закон про олігархів не можна розглядати як демократичну відповідь на проблему олігархізації. Закон важко узгодити з принципами політичного плюралізму та верховенства права, оскільки він потенційно може бути використаний з політичною метою... Венеційська комісія робить висновок, що закон не слід виконувати в тому вигляді, в якому він існує зара, і що слід застосовувати "системний" підхід", — сказано у документі.

Венеційська комісія рекомендує законодавчо відтермінувати виконання закону про олігархів, визначити його недоліки та розробити альтернативний законопроєкт, що передбачав би ефективну конкурентну політику, підвищення прозорості держзакупівель, боротьбу з корупцією, зміцнення плюралізму ЗМІ тощо.

Читайте також: Президент зустрівся із представниками Венеціанської комісії

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді 2021 року Президент Володимир Зеленський підписав Закон "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)".

Документ забезпечує правові рамки для відокремлення великого бізнесу від політичної боротьби та для обмеження деструктивного впливу привілейованих (олігархічних) інтересів на економічне життя України, встановлює критерії для визначення олігархів та вимоги до прозорості контактів політичних діячів і посадових осіб з олігархами або їхніми представниками.

Читайте також: Венеційська комісія оприлюднила рекомендації щодо українського закону про нацменшини

29 червня 2022 року Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про реєстр олігархів, порядок його формування та ведення.

У березні 2023 року міністр юстиції Денис Малюська заявив, що єдиним бар’єром на шляху імплементації закону про олігархів є вимога Єврокомісії дочекатися висновку Венеційської комісії щодо цього закону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-