В Угорщині існує потужний проукраїнський сегмент - експерт

В Угорщині існує потужний проукраїнський сегмент - експерт

Укрінформ
В Угорщині результати соціологічних опитувань засвідчують наявність потужного проукраїнського сегмента.

Про це сказав соціальний психолог, виконавчий директор незалежного інституту з політичних досліджень, аналізу та консалтингу Political Capital в Будапешті Петер Креко на Львівському медіафорумі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами науковця, Political Capital нещодавно започаткував проєкт за підтримки Єврокомісії, спрямований на протидію дезінформації та пропаганді. Разом з компанією «Лакмус» аналітики інституту перевіряють факти та оприлюднюють правдиву інформацію. І лише за минулий рік медіаплатформа охопила більш як мільйонну аудиторію.

Крім того, спільно з французькою компанією науковці проводять дослідження настроїв угорців шляхом опитування та моніторингу соцмереж, а також провели експериментальне дослідження, щоб допомогти людям відрізняти правдиві новини від фейків.

Читайте також: На Львівському медіафорумі обговорюють питання виживання цивілізацій

«Ми зрозуміли, що якщо будемо використовувати інструменти медіаграмотності, щоб надати людям потенціал, сказати: прочитайте цей текст, як правильно протидіяти дезінформації, а далі спробуйте пояснити вашим друзям, мамі, бабусі... І коли ви ставите людину в роль експерта, то тоді такий метод працює досить ефективно. Ми побачили хороші результати після цього дослідження», - заявив науковець.

За його словами, на початку повномасштабного вторгнення угорці засуджували Росію та підтримували українців. Але після загальних виборів у квітні, на яких переміг Віктор Орбан, у політичному дискурсі Угорщини домінантним став наратив «миру», що вплинуло на думку проурядових виборців. На переконання Креко, «це результат впливу медіасистеми, яку збудував уряд Орбана і яка є дуже ефективною».

«В Угорщині зараз є медіасистема, в якій працює понад 500 організацій, і багато з них контролює уряд. І внаслідок ефективності цієї медіамашини ми можемо дійти до того, коли в Угорщині громадська думка стане не причиною політичних рішень, а буде їх наслідком», - вважає експерт.

Як повідомлялося, раніше міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто звинуватив посла США в Угорщині Девіда Прессмана в пропаганді війни.

У квітні в угорському парламенті прихильники правлячої партії "Фідес" не проголосували за документ, який підтримує арешт та передачу президента РФ Володимира Путіна Міжнародному кримінальному суду, якщо він приїде до Угорщини.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наприкінці лютого на відкритті чергової сесії парламенту озвучив низку суперечливих наративів про війну росії проти України. Зокрема, він заявив, війна «погана для українців, росіян, угорського народу, для Європи, і дедалі більш очевидно, що вона погана для всього світу», але угорці вважають, що мають триматися якомога далі від неї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-