У МЗС Китаю розкрили деталі візиту спецпредставника в Україну

У МЗС Китаю розкрили деталі візиту спецпредставника в Україну

Укрінформ
Спецпредставник уряду Китаю з питань Євразії Лі Хуей обговорив у Києві перспективи політичного врегулювання «української кризи» та майбутнє китайсько-українських відносин із Президентом Володимиром Зеленським, керівником ОП Андрієм Єрмаком та главою МЗС Дмитром Кулебою.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства закордонних справ Китаю, передає власний кореспондент Укрінформу.

В зовнішньополітичному відомстві КНР зауважили, що спецпредставник Лі перебував в Україні з 16 по 17 травня та, окрім глави держави й очільників його офісу і МЗС, провів переговори з керівниками інших міністерств і відомств, зокрема Мінінфраструктури, Міненергетики та Міноборони України.

Як ідеться у повідомленні китайського дипломатичного відомства, під час зустрічей «сторони погодилися, що нещодавня телефонна розмова між президентами Сі Цзіньпіном і Володимиром Зеленським визначила напрямок розвитку китайсько-українських відносин».

«Дві країни повинні працювати разом, щоб продовжувати традицію взаємної поваги та щирості між двома сторонами, а також продовжувати розвивати взаємовигідне співробітництво між ними», – зазначають у МЗС.

У Пекіні розповіли, що Лі Хуей пояснив українським візаві позицію Китаю стосовно політичного врегулювання «української кризи» та повторив тезу про те, що «панацеї для вирішення кризи немає, всі сторони повинні починати з себе, будувати взаємну довіру, створювати умови для мирних переговорів, щоб припинити війну».

Читайте також: Влада Китаю закликала посольства у Пекіні прибрати знаки підтримки України

Спецпредставник уряду КНР також наголосив, що Китай на основі своєї позиції щодо політичного вирішення «української кризи» (мирний план Китаю з 12-ти пунктів – ред.) готовий сприяти міжнародній спільноті у пошуку шляхів врегулювання та докладати зусилля, щоб зупинити війну, припинити вогонь і якомога швидше відновити мир.

«Китай по-своєму відіграє конструктивну роль у полегшенні гуманітарної ситуації в Україні та продовжуватиме надавати допомогу українській стороні в межах своїх можливостей», – цитує слова Лі зовнішньополітичне відомство.

У повідомленні МЗС КНР також ідеться, що українська сторона «висловила задоволення відвіданням України спеціальним представником Лі Хуеєм невдовзі після телефонної розмови глав двох держав», та що Україна «надає великого значення важливій ролі Китаю в міжнародних справах як постійного члена Ради Безпеки ООН».

У Києві привітали «Китай, який відіграє активну роль у припиненні війни та відновленні миру», а також запевнили Пекін, що Україна «завжди дотримується принципу одного Китаю і готова співпрацювати з Китаєм для більшого розвитку українсько-китайських відносин».

У Міністерстві закордонних справ України повідомили про зустріч спецпредставника уряду Китаю Лі Хуея з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою.

Фото: Xinhua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-