Україна не потребує ПДЧ на шляху до Північноатлантичного альянсу  – депутат

Україна не потребує ПДЧ на шляху до Північноатлантичного альянсу – депутат

Укрінформ
Україна не потребує Плану дій щодо членства (ПДЧ) на шляху до Північноатлантичного альянсу.

Таку думку заступник голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, голова української делегації в Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв висловив в інтерв’ю Укрінформу.

Народний депутат зазначив, що до повномасштабного вторгнення росії метою України було отримання Плану дій щодо членства як передостаннього етапу перед вступом в НАТО.

«Зараз ми говоримо про те, що Україна не потребує ПДЧ і може бути прийнята до Альянсу так, як Фінляндія», - сказав він. Чернєв пояснив, що у такому випадку не потрібно буде витрачати роки на бюрократичні процедури.

Водночас голова української делегації в ПА НАТО наголосив, що Україна не відмовляється від тієї “домашньої роботи”, яку потрібно виконати на шляху до НАТО.

План дій щодо членства (ПДЧ) – це програма НАТО з надання консультацій, допомоги та практичної підтримки, що враховує індивідуальні потреби держав, які задекларували прагнення вступити до Альянсу. Одним з основних елементів ПДЧ була розробка країнами-претендентами індивідуальних щорічних національних програм, які охоплювали політичні, економічні, оборонні, ресурсні, безпекові та правові аспекти.

Читайте також: Україна не прийме сурогатних рішень Вільнюського саміту щодо свого вступу до НАТО – Кулеба

Як повідомлялося, у відповідь на агресію росії проти України Фінляндія і Швеція подали заявки на членство в НАТО. Під час Мадридського саміту НАТО у червні 2022 року обидві країни отримали запрошення приєднатися до Альянсу. 4 квітня 2023 року Фінляндія завершила процедуру вступу та офіційно стала членом НАТО. Швеція продовжує переговори з Туреччиною щодо ратифікації протоколу про входження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-