Мирний план Зеленського та проєкт резолюції Конгресу США окреслюють перемогу України - експерт

Мирний план Зеленського та проєкт резолюції Конгресу США окреслюють перемогу України - експерт

Укрінформ
Мирний план Зеленського з 10 пунктів та проєкт резолюції №322, яку повинен ухвалити Конгрес США, мають багато спільного та чітко окреслюють перемогу України.

Про це під час круглого столу в Укрінформі на тему: "Образ перемоги: як завершиться війна з росією?" повідомив доцент кафедри сталого військового розвитку Оксфордського університету, експерт з питань суспільно-політичних відносин в Європі Влад Міхненко.

«Дуже важливо, що на даний момент проходить дискусія в Конгресі США над проєктом резолюції №322, яка містить всі або найбільш важливі елементи Формули миру Президента Зеленського. По-перше, цей проєкт резолюції підтверджує, що політика США полягає в тому, щоб бачити Україну переможницею, в міжнародних кордонах 91-го року. Друге – цей проєкт резолюції виходить з того, що мир після перемоги (України - ред.) має бути забезпечений через її інтеграцію в НАТО та інші євроатлантичні інституції, і це відповідає довгостроковій політиці США. По-третє, цей проєкт резолюції означає, що США повинні працювати зі своїми союзниками та партнерами, щоб забезпечити російські репараційні виплати Україні, допомогти світовій спільноті відбудувати Україну, притягти російське керівництво до відповідальності за загарбницьку війну і відновити справедливість для жертв злочинів, скоєних росією під час її вторгнення. Тобто план миру і проєкт постанови Конгресу №322 цього року є зусиллями, які важливі і які окреслюють образ перемоги, яку ми всі бажаємо», - наголосив Міхненко.

На його переконання, після того, як проєкт резолюції буде прийнятий, ухвалений Конгресом США, необхідно спрямувати зусилля, щоб європейський та британський парламенти прийняли аналогічні резолюції, аби офіційно обґрунтувати образ перемоги в таких документах.

Це важливо, оскільки, на жаль, є багато розмов в західній пресі, які не відповідають згаданим обрисам перемоги, відзначив Міхненко.

Читайте також: Папа Римський зустрівся з представником рпц після заяви про «миротворчу місію»

«Образ закінчення війни, який зараз подається багатьма виданнями на Заході, виглядає дилемою між перемир’ям та кривавим глухим кутом. Кривавий глухий кут – це відсилає нас до Першої світової війни, а перемир’я – відкидає до корейського півострова 1953 року. Головна думка, як вважають ці видання, в Вашингтоні та інших багатьох європейських столицях, - а статті ґрунтуються на зливах або анонімних джерелах, - що, звичайно, Україні треба надати якомога більше допомоги перед весняно-літньою кампанією 2023 року, але… більш ймовірним результатом є те, що Україна «відгризе» певні частини території і зміцнить свою позицію перед неминучими мирними переговорами», - розповів експерт.

За словами Міхненка, на мирних переговорах, на думку журналістів і аналітиків, путін офіційно не піде на якісь великі поступки, а росія зберігатиме претензії на чотири регіони, незаконно анексовані минулого року, та на Крим і Севастополь, анексовані 2014 року. росія погодиться на умовне припинення вогню, путін проголосить перемогу над Україною, нейтралізацію України, а Президент Зеленський змушений буде тимчасово відкласти свій план про відновлення кордонів України на певний час.

«Все це буде продане Україні як засіб позбавитись подальших нестерпних людських економічних та інших втрат, Україна зберігатиме приблизно 85-90% своєї території, буде створена така демілітаризована зона за корейським зразком під міжнародним моніторингом, вона заморозить лінію фронту, ракети перестануть літати, відбудову можна починати, біженцям можна повертатись додому. А США, НАТО заявлять, що незалежна Україна була захищена, а порядок, заснований на правилах, був збережений. Звичайно, Польща, країни Балтії, Словаччина, Чехія, Румунія не будуть задоволені, але ЄС більш активно махатиме нам морквинкою членства в ЄС. Членство в НАТО, звичайно, буде заморожене, бо кордон буде невизначений. Регулювання цього питання може зайняти роки, і, звичайно, поновлення конфлікту може поновитися будь-якого часу», - розповів Міхненко про сценарій, що обговорюється в західній пресі, додавши, що в цьому контексті китайські мирні ініціативи дуже підходять до цієї картини світу, адже захід може тиснути на Київ, а Китай – на путіна.

Міхненко також згадав заяву Командувача силами США в Європі генерала Крістофера Каволі, що західні союзники передали озброєння для наступу України. «Це означає: ми умиваємо руки, ми все вам дали, а ви тепер вперед», - наголосив Міхненко.

Водночас, на його переконання, Україні варто домогтися західної підтримки, незалежно від результатів весняного контрнаступу.

«Тут важливо побудувати подальшу стратегію досягнення тої перемоги, яку хоче Україна з певних складових, і головне, що потрібно домогтися, - нарощування західної підтримки, незалежно від результатів весняно-літньої кампанії Сил оборони України та незалежно від того, як далеко українські війська просунуться по лінії фронту. Захід має продовжувати підтримку, а не закінчувати її, бо війна не має бути закінчена до того, як наш образ перемоги буде втілений в життя», - переконаний експерт.

Він закликав продовжувати тиснути на виконання Будапештського меморандуму і ставити конкретні питання про гарантії безпеки у вигляді членства в НАТО, або ж повертатись до політики часів, коли Україна мала свою ядерну зброю.

Читайте також: Глава МЗС Бахрейну розповів, яким бачить досягнення миру в Україні

Також Міхненко висловив думку, що дипломатії та світовій спільноті треба докласти зусиль, аби образ перемоги, який викладений в пунктах Зеленського та проєкті резолюції США, втілився в життя до кінця календарного 2023 року.

Як повідомляв Укрінформ, 26 квітня під час слухань у Комітеті з питань Збройних сил Палати представників США Командувач силами США в Європі генерал Крістофер Каволі заявив, що ЗСУ отримали майже повністю всі пакети військової допомоги з боку Заходу, включно з бойовою технікою і озброєнням, які були виділені на підтримку України в умовах війни з рф.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-