Зеленський провів телефонну розмову з президентом Євроради

Зеленський провів телефонну розмову з президентом Євроради

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем.

Про це повідомила пресслужба Офісу Президента України, передає Укрінформ.

“Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем”, - йдеться в повідомленні.

В ОП зазначили, що на початку розмови Глава держави поінформував очільника Європейської Ради про трагічні наслідки чергового обстрілу українських міст ракетами та безпілотниками, в результаті якого загинули мирні мешканці, в тому числі й діти.

Президент України подякував Шарлю Мішелю за незмінну підтримку і лідерство у зміцненні єдності та солідарності держав Європейського Союзу з Україною.

Крім того, лідери України та ЄС детально обговорили ситуацію, що склалася навколо заборони окремими сусідніми державами ввезення української аграрної продукції.

Зеленський висловив глибоку стурбованість такими рішеннями та наголосив, що ці кроки є грубим порушенням букви і духу Угоди про асоціацію та установчих договорів ЄС.

«Штучне незаконне обмеження торгівлі з Євросоюзом б’є по Україні, яка протистоїть російській агресії, як економічно, так і політично. Переконаний, що в умовах війни з Росією Україна як країна-кандидат та Євросоюз мають незмінно дотримуватися положень Угоди про асоціацію та норм і правил єдиного ринку ЄС. Відтак будь-яка альтернатива правовому підходу не буде вважатися врегулюванням проблеми», - наголосив глава держави.

Зеленський закликав до пошуку збалансованого рішення та вирішення ситуації у конструктивний і партнерський спосіб з урахуванням законодавства ЄС, Угоди про асоціацію та інтересів усіх сторін.

«Найкращим рішенням стало б продовження безмитної торгівлі на необмежений термін. Таке рішення є вигідним як для України, так і для низки сусідніх держав – членів ЄС, які вже мають суттєві конкурентні переваги від збільшення українського експорту, а їхнє населення отримує доступ до дешевої та якісної української продукції», – зазначив Президент.

В ОП зауважили, що Президент Європейської Ради Шарль Мішель висловив готовність долучитися до розв’язання цієї неприйнятної ситуації, у тому числі шляхом контактів з окремими причетними лідерами ЄС.

Читайте також: Єврокомісія і п’ять країн ЄС домовилися про заборону імпорту п’яти видів агропродукції з України

Володимир Зеленський і Шарль Мішель домовилися про подальші контакти з цих та інших питань.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-