Саміт НАТО не буде історичним без рішення про запрошення України – Стефанішина

Саміт НАТО не буде історичним без рішення про запрошення України – Стефанішина

Укрінформ
Україна проводить тривалу та ґрунтовну підготовку до саміту НАТО, якій пройде у Вільнюсі 11-12 липня, та має чіткі очікування від заходу.

Про це заявила віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина в ефірі телемарафону “Єдині новини”, повідомляє Укрінформ.

“Попри масштаби підготовки до саміту, цей захід не буде історичним без чіткого рішення стосовно запрошення України до НАТО. На сьогодні ми бачимо позитивні сигнали в цьому напрямку, зокрема рішення парламенту Литви про те, що на саміті НАТО Україна має бути запрошена до членства з подальшим визначенням процедур приєднання до НАТО з урахуванням поточної безпекової ситуації. Це важливий меседж. Ми також звернули увагу на заяву Польщі про важливість надання Україні гарантії безпеки саме у межах Вільнюського саміту”, - сказала Стефанішина.

Вона додала, що про необхідність інтеграції України у трансатлантичні безпекові структури як повноправного члена йдеться також в опублікованому нещодавно зверненні американських лідерів думок до держав-членів НАТО.

Віцепрем’єрка висловила очікування, що, попри побоювання та певну стриманість окремих союзників щодо початку процесу вступу України, зрештою важливі політичні рішення будуть ухвалені.

Стефанішина також розповіла про підготовку України до саміту у Вільнюсі: з її слів, йдеться не лише про політичні питання, але і про досягнення повної взаємосумісності України з державами-членами Альянсу.

Віцепрем’єрка наголосила, що сьогодні на полі бою Збройні сили України досягають сумісності з натівськими, зокрема освоюють сучасну техніку західного зразку; тривають процеси досягнення стандартів НАТО в організації обороноздатності держави.

“Вже зараз можу сказати, що домовленості (щодо практичної співпраці – ред.), які ми готуємо на Вільнюс, мають підтримку. Але, звичайно, вони не будуть мати вирішального значення без чітких гарантій безпеки для України та чіткої стратегічної визначеності і запрошення України до НАТО”, - відзначила віцепрем’єрка.

Читайте також: Резніков обговорив із заступником генсека НАТО підготовку до саміту у Вільнюсі

Як повідомляв Укрінформ, 5 квітня Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Польща намагається отримати для України додаткові гарантії безпеки на майбутньому саміті НАТО у липні у Вільнюсі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-