Генсек ПА ОБСЄ заперечив, що очільниця офісу у Відні є російською шпигункою

Генсек ПА ОБСЄ заперечив, що очільниця офісу у Відні є російською шпигункою

Укрінформ
Генсек Парламентської Асамблеї ОБСЄ Роберто Монтелла виступив на захист очільниці Віденського офісу Асамблеї росіянки Дар'ї Боярської, яка раніше перекладала зустрічі путіна і про причетність до шпигунства на користь росії якої раніше натякнув латвійський депутат Рігардс Колс.

Як передає Укрінформ, лист Монтелли на свою адресу з цього приводу голова латвійської делегації в ПА ОБСЄ опублікував на своєму сайті.

У листі генсекретар Парламентської Асамблеї висловлює своє невдоволення коментарем Колса, зробленим ним під час зимової сесії Асамблеї у Відні у ході засідання Постійного комітету 24 лютого. За словами Колса, натяки Монтелли про те, що його коментар щодо Боярської може стати підставою для юридичних дій і навіть кримінального переслідування, є "обурливим посяганням на основні принципи парламентаризму і мають на меті лише залякування". За його словами, з цієї причини генеральний секретар Монтелла також вирішив не оприлюднювати запис засідання Постійного комітету.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: у кремлі намагаються віднайти нову ідеологію для виправдання війни

В оприлюдненому листі Монтелла (Італія) зазначає, що Колс після згадки голови Віденського офісу ПА ОБСЄ Дар'ї Боярської сказав наступне: "Схожі прізвища – Ана Чепмен, Батуріна - я думаю, що всі присутні в цьому залі знають, про що я говорю". Відповідно до нього, цим самим Колс стверджував, що Боярська "вчинила злочини, подібні до злочинів засудженої російської шпигунки Чапман або мільярдерки і фінансистки путіна Олени Батуріної".

За словами Монтелли, Колс не навів ніяких доказів своїм твердженням і "у багатьох країнах такі дії вважаються наклепом і підлягають кримінальному переслідуванню".

Він заявив про те, що Боярська є висококласною перекладачкою з росії та неодноразово працювала перекладачем на сесії ПА ОБСЄ, починаючи з 2010 року, і була взята на постійну роботу в міжнародний секретаріат ПА ОБСЄ у лютому 2021 року. Хоча у листі Монтелла і пише, що Боярська була найнята на роботу "до початку російської військової агресії та вторгнення росії в Україну".

Читайте також: Розстріл українського полоненого є воєнним злочином - Штати в ОБСЄ

У своєму листі-відповіді генсеку ПА ОБСЄ Річардс Колс, зокрема, вказав на те, що Монтелла, перераховуючи заслуги Боярської, не згадав її попередню роботу в МЗС рф та роботу перекладачем на зустрічах президента росії путіна. Крім того, він вказав на те, що одна з країн-учасниць ОБСЄ – Польща – раніше оголосила Боярську персоною нон-грата, аргументуючи це тим, що її в'їзд і перебування на території Республіки Польща становить загрозу безпеці держави та міжнародному становищу Республіки Польща.

"Агентство внутрішньої безпеки Польщі у своїй рекомендації щодо оголошення пані Боярської персоною нон-грата зазначило, що її діяльність на сьогодні чітко вказує на те, що вона є прихильницею режиму і політики російської федерації, який порушує норми міжнародного права", - написав очільник латвійської делегації в ПА ОБСЄ.

Читайте також: Російська «делегація ганьби» в ПА ОБСЄ: курсом воєнного корабля

Окремо він звернув увагу на те, що Боярська приєдналася до віденського офісу ПА ОБСЄ у лютому 2021 року, а тому твердження Монтелли про те, що Боярська була найнята на роботу ПА ОБСЄ "до російської агресії", щонайменше, вводить в оману, адже російська агресія проти України розпочалася у 2014 році.

Зауважимо, що раніше на сайті Robert Lansing Institute була опублікована стаття про те, що кремль намагається поставити свого ставленика на посаду віцепрезидента ПА ОБСЄ і що генеральний секретар Асамблеї Роберто Монтелла лобіює кадрове просування 37-річної росіянки Дар'ї Боярської – "саме під неї Монтелла закликав створити секретаріат ПА ОБСЄ у Відні, Австрія, у 2021 році". Також зазначалося, що Дар'я Боярська, яка супроводжувала президента путіна і міністра закордонних справ лаврова під час їхніх закордонних візитів, безумовно, пов’язана з російською розвідкою.

Окремо вказувалося на те, що Боярська була перекладачем на зустрічі путіна з колишнім президентом США Дональдом Трампом, хоча й не працювала у профільному департаменті лінгвістичного забезпечення російського МЗС.

"Деякий час вона була радником у відділі Північної Америки, що також могло використовуватися як прикриття для розвідки. Без сумніву, її підвищили, щоб вона працювала на офіційних зустрічах для підготовки до оперативних польових завдань, як це робили Бутіна та Анна Чепмен", - йшлося у статті.

Також вказувалося на те, що посада, яку Монтелла створив для Боярської, "ідеально підходить для розвідувальної місії": "Під загальним керівництвом Спеціального представника і загальним керівництвом Генерального секретаря голова Віденського офісу ПА ОБСЄ забезпечує оперативні контакти, співпрацю і координацію з парламентами, урядами та зацікавленими сторонами з країн-учасниць СНД. Вона отримала можливість контролювати представників парламентів та урядів на більшій частині пострадянського простору".

Крім того, Боярська допомагає регіональним спеціальним представникам ПА ОБСЄ у Східній Європі, Південному Кавказі та Центральній Азії, а також відповідним регіональним координаторам у Міжнародному секретаріаті. Також вона бере участь у підготовці та здійсненні офіційних візитів посадових осіб ПА ОБСЄ, підтримує місії зі спостереження за виборами, а також виступає в якості перекладача на зустрічах, конференціях, місіях зі спостереження за виборами та семінарах відповідно до потреб.

Як повідомляв Укрінформ, ПА ОБСЄ не змогла призупинити членство російської делегації в цій Організації.

Раніше Ріхардс Колс на зимовій сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ облаяв делегацію росії, пославши її слідом за російським військовим кораблем, після чого на знак протесту проти участі росіян із зали вийшла половина делегацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-