Україна закликає Парламентську асамблею ОБСЄ призупинити членство росії - інакше може вийти сама

Україна закликає Парламентську асамблею ОБСЄ призупинити членство росії - інакше може вийти сама

Укрінформ
Парламентська асамблея ОБСЄ має призупинити членство делегації рф як держави-агресора, інакше Україна розгляне можливість призупинення свого членства у цій міжпарламентській організації.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив голова делегації Верховної Ради в ПА ОБСЄ Микита Потураєв під час засідання Асамблеї у Варшаві.

"Я радий, що мільйони українців не мають можливості слухати ці розмови про діалог – тому що вони зараз сидять у своїх темних квартирах без води, опалення, телебачення, радіо та телефонного зв’язку. Ми – члени української делегації – не маємо жодного зв’язку з членами наших сімей у Києві та Харкові протягом останніх двох днів, після вчорашньої терористичної атаки. Нової терористичної атаки на нашу країну", - розпочав свій виступ Потураєв з реагування на заяви окремих парламентаріїв про важливість діалогу з росією.

Читайте також: ОБСЄ має розглянути питання членства рф - президентка ПА організації

Депутат нагадав, що влітку у Бірмінгемі ПА ОБСЄ вирішила змінити свої правила та процедури з тим, щоб членство будь-якої держави-агресора могло бути призупинено. "Комітет з правил та процедур вже напрацював ці зміни. І єдине, що ми маємо зробити цього разу, у Варшаві – це імплементувати ці зміни", - заявив Потураєв.

Він висловив сподівання, що учасники ПА ОБСЄ матимуть волю втілити "ці невеликі зміни", які навіть не стосуються виключення чи викидання держави-агресора з організації. "Це всього лише призупинення. Це все ще – "тримати відкритим двері для діалогу". Якщо хтось досі вірить в те, що діалог можливий з терористичною державою, яку очолює кримінальний режим", - зазначив народний депутат.

За його словами, якщо хтось вірить у можливість діалогу з "істотою в кремлі", то може пробувати це зробити. Однак керівництво України дало чітко зрозуміти, що не вірить в діалог з нинішнім російським режимом.

Читайте також: Зеленський закликав ОБСЄ використати всі можливості тиску на рф, щоб зупинити війну

"Колеги, я прошу вас підтримати це рішення, яке є дуже принциповим для майбутнього цієї організації, та змінити правила і процедури – щоб ми, як Організація з безпеки та співробітництва, змогли показати, що ми можемо захистити безпеку та можемо боротися за співробітництво, як Україна зараз бореться за свободу та демократію. Бо якщо ми не зможемо хоча б призупинити членство держави-агресора, то ми – українська делегація – на жаль, будемо змушені подумати про призупинення нашого членства", - наголосив голова делегації Верховної Ради в ПА ОБСЄ.

Читайте також: Зеленський подякував Польщі за те, що на засіданні ПА ОБСЄ немає росіян

Як повідомляв Укрінформ, у Варшаві в четвер розпочалося 20-те осіннє засідання Парламентської асамблеї ОБСЄ, яке триватиме до 26 листопада. Питання загарбницької війни рф проти України буде в центрі уваги депутатів країн-учасниць ОБСЄ.

Участь у зустрічі беруть близько 200 парламентаріїв із 52 країн. Польща не видала віз російській делегації, яка мала намір взяти участь у Парламентській асамблеї ОБСЄ у Варшаві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-