На слуханнях у Європарламенті від рф зажадали негайно зупинити воєнні злочини в Україні

На слуханнях у Європарламенті від рф зажадали негайно зупинити воєнні злочини в Україні

Укрінформ
Євросоюз не має правового інструменту для оголошення третіх держав спонсорами тероризму, визнає, що під час вторгнення в Україну рф вдається до масованих атак проти мирних людей та цивільної інфраструктури.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це під час позачергових пленарних слухань у Європарламенті щодо визнання росії державою - спонсором тероризму заявила єврокомісар з внутрішніх справ Ілва Йоганссон, яка висловила депутатам позицію Високого представника ЄС Жозепа Борреля.

«Російські військові почали завдавати інтенсивніших ударів по українських містах, по цивільних людях та цілях, включаючи енергетичні об’єкти. Це є доказом ще однієї брехні, яку ми постійно чуємо від росії - мовляв, російські військові здійснюють свою операцію лише проти військових об’єктів… росія спрямовує атаки проти цивільних людей, обстрілює цивільні об’єкти, включаючи лікарні, медичні установи, школи та притулки. Ці жахливі звірства та воєнні злочини мають бути зупинені негайно. Ті, хто винен у цих воєнних злочинах, а також їхні поплічники, будуть притягнуті до відповідальності», - наголосила Йоганссон.

Вона привітала важливу роль, яку Європейський парламент грає у потужній підтримці України з боку ЄС, а також у жорстких заходах проти країни-агресора.

За словами Йоганссон, наразі російська агресивна війна проти України досягла поворотного пункту. З одного боку, Україна успішно обороняється вже близько восьми місяців, успішно відтісняє російську армію та визволяє свою територію від окупації. З другого боку, президент рф путін продовжує небезпечний шлях ескалації. Зокрема, росія оголосила про анексію чотирьох українських регіонів після сфальшованих «референдумів», проводить військову мобілізацію та погрожує використанням зброї масового знищення.

Читайте також: Європарламент сьогодні проведе дебати щодо визнання рф державою-спонсором тероризму

У реальності, що більше російська армія відходить назад та зазнає поразки на полі бою, то більше вона спрямовує атаки проти цивільних об’єктів, аби залякати українське суспільство та послабити його рішучість до спротиву.

«російська агресивна війна проти України є грубим порушенням міжнародного законодавства та міжнародного гуманітарного права, вона спричиняє масову втрату життів та численні поранення серед цивільного населення. Хоча ЄС не має правових рамок для визначення третьої країни державою - спонсором тероризму, ми взяли до уваги такі рішення на національному рівні та на рівні парламентських асамблей, зокрема, резолюції, що була прийнята у Раді Європи кілька днів тому», - сказала єврокомісар.

Вона нагадала, що ЄС має визначені інструменти у протидії тероризму. Зокрема, він може накладати обмежувальні заходи на ІДІЛ, Аль-Каїду та на осіб і установи, котрі їх підтримують. У відповідь на атаки в США 11 вересня 2001 року Євросоюз утворив так званий «терористичний перелік».

При цьому ЄС застосував безпрецедентні санкції проти росії та її керівництва. Зокрема, 6 жовтня був ухвалений уже восьмий санкційний пакет, що включає секторальні заходи, розширення заборони на експортно-імпортні операції, обмеження у використанні криптовалют, повну заборону на трансакції для кількох ключових російських банків, введення правової основи для запровадження граничної ціни на закупівлю в рф нафти.

Читайте також: Європарламент більшістю голосів засудив ескалацію російської агресії проти України

До санкційного списку були включені додатково 30 осіб та сім установ, у тому числі ті, хто організовував та сприяв незаконним «референдумам», представники оборонного сектора, а також особи, що поширювали дезінформацію про цю війну. Крім того, були визначені умови для притягнення до відповідальності осіб та установ, що долучаються до спроб оминути санкції ЄС. «Географічні» пакети санкцій стосовно Криму та ОРДЛО були поширені на тимчасово окуповані території Луганської, Херсонської та Запорізької областей.

«Російські погрози не похитнули нашу рішучість та єдність стояти поряд з Україною так довго, як це буде необхідно. У цей поворотний момент ми маємо залишатися сильними, рішучими та об’єднаними. Морально й політично росія вже програла цю війну. І дедалі більше вона програє також на полі бою. Україна переможе. Дякую за вашу підтримку», - підсумувала Ілва Йоганссон, звертаючись до депутатів Європарламенту.

Як відомо, після початку російського вторгнення Євросоюз почав надавати Україні змістовну політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу. Водночас ЄС застосував відчутні секторальні економічні та індивідуальні санкції проти російської федерації, які спрямовані на зменшення її спроможності фінансувати «машину війни».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-