Посольство України у Відні призупинило розгляд клопотання проросійської активістки

Посольство України у Відні призупинило розгляд клопотання проросійської активістки

Укрінформ
У консульському відділі посольства України у Відні призупинили опрацювання клопотання від громадянки, під час приходу якої в дипустанову виник конфлікт з українськими волонтерами через її проросійську діяльність.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії, інцидент стався 10 жовтня.

У коментарі Укрінформу консул посольства України в Австрії Мирослава Зінкевич підтвердила інцидент із Ярославою Сидоренко. За її словами, під час прийому виникла ситуація, коли активісти стали звинувачувати зазначену громадянку у колабораціонізмі. Після попереднього огляду наявних в інтернеті матеріалів було прийнято рішення про призупинення опрацювання поданого Сидоренко клопотання. "У зв’язку з тими питаннями, які виникли під час прийому клопотання від зазначеної громадянки, опрацювання було призупинено для детального вивчення усіх обставин, отримання оцінки та подальших вказівок", - сказала дипломат.

За її словами, посольство не уповноважене на вирішення питань, пов’язаних з обвинуваченням у колабораціонізмі, тому цей факт було зафіксовано та направлено інформацію для розгляду компетентними органами в Україні.

Відомо, що Сидоренко подавала клопотання про посвідчення двох довіреностей на розпорядженням рухомим та нерухомим майном в Україні.

Уродженка Дніпра Ярослава Сидоренко, яка є відомою проросійською активісткою у Відні, 10 жовтня прийшла на прийом у консульський відділ посольства України в Австрії. У цей час біля будівлі дипмісії проходила акція української волонтерської організації "Mrija", пов’язана з плетінням маскувальних сіток. Активісти впізнали проросійську активістку і у гучномовець стали заявляти, що вона "працює на фсб", та закликали дипломатів відреагувати.

У Фейсбук-групі “Віденський фронт” опубліковано кілька відео суперечки між волонтерами та Сидоренко, як біля входу у посольство, так і безпосередньо у консульському відділі. На одному з них Сидоренко повторює наративи кремлівської пропаганди про "вісім років бомбили Донбас", заперечуючи причетність рф до конфлікту на сході України.

Ярослава Сидоренко, яку також називають "Ярославою Хілер", внесена до бази сайту "Миротворець" за "допомогу терористам" та "інформаційну підтримку нападу фашистської росії на Україну". Вона активно діє в Австрії з 2014 року в інтересах рф, виправдовуючи окупацію росією частин Донецької та Луганської областей України, у т.ч. здійснюючи збір коштів та матеріальних ресурсів для створених на ТОТ незаконних російських "адміністрацій".

Після повномасштабного вторгнення рф в Україну 24 лютого Сидоренко продовжувала підтримувати дії росії, брала участь у низці проросійських заходів, зокрема акції "Безсмертний полк" у Відні 9 травня. Також Сидоренко була присутня на на проросійській акції 24 вересня у Відні, учасники якої закликали до "миру з росією" та скасування санкцій ЄС проти рф.

Читайте також: У Молдові проросійські сили не змогли відправити уряд у відставку

Як повідомлялося, 15 березня в Україні набув чинності Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність)".

Згідно з документом, публічне заперечення громадянином України здійснення збройної агресії проти держави, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України або публічні заклики цим громадянином, зокрема, до підтримки рішень та/або дій держави-агресора, збройних формувань та/або окупаційної адміністрації держави-агресора, співпраці з державою-агресором, збройними формуваннями та/або окупаційною адміністрацією держави-агресора, невизнання поширення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями карається позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п‘ятнадцяти років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-