Чехія не планує евакуювати посольство в Україні

Чехія не планує евакуювати посольство в Україні

Укрінформ
Чехія не планує відкликати дипломатів і закривати тимчасово свої дипломатичні представництва в Україні, зокрема посольство в Києві.

Про це заявив міністр закордонних справ Чеської Республіки Ян Ліпавський, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

«Наше посольство в Києві працює. Вживаються усі необхідні запобіжні заходи, пов’язані з надзвичайними ситуаціями. Є безпекова команда, яка захищає посольство, вони діють у координації з українськими службами», - сказав Ліпавський.

На запитання, чи не планується евакуація персоналу з огляду на нещодавні ракетні атаки на українську столицю, він відповів заперечно.

Водночас міністр нагадав, що з початком повномасштабної війни Прага рекомендувала всім громадянам Чехії залишити Україну і росію, ця рекомендація залишається в силі.

У Празі уважно стежать за ситуацією, запевнив дипломат.

Згодом в ефірі чеського телебачення Ліпавський сказав, що безпосередньої небезпеки для Чехії наразі немає. «Якби росія була успішна зі своїм імперським проєктом, то Східна та Центральна Європа, звісно, було б під загрозою», - зауважив він і підкреслив, що Чехія вважає своїм обов’язком допомагати Україні, яку вважає близьким партнером і союзником.

Читайте також: Посольство Японії не збирається евакуюватися з Києва

Чеський міністр зазначив, що атаку 10 жовтня можна без сумніву назвати державним тероризмом, а дії путіна - дедалі відчайдушнішими. Чехія належить до країн, які працюють разом з іншими над створенням воєнного трибуналу. Але до моменту його створення неможливо притягнути до відповідальності за акт агресії воєнних злочинців - керівництво рф. Утім, Міжнародний суд може судити за конкретні злочини конкретних виконавців.

У вівторок Ліпавський обговорюватиме ситуацію та подальші кроки з німецькою колегою Анналеною Бербок у Берліні.

Як повідомляв Укрінформ, російські війська вранці 10 жовтня здійснили ракетні атаки на українські міста. Загалом по території України було випущено 84 ракети. Загинули 11 людей, 89 зазнали травм.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-