Визнання Північних територій Японії окупованими росією є логічним кроком України - експерт

Визнання Північних територій Японії окупованими росією є логічним кроком України - експерт

Укрінформ
Визнання Українською державою Північних територій Японії окупованими росією є логічним кроком Києва в умовах розв’язаної москвою війни проти України.

Про це в коментарі Укрінформу сказав член правління Української асоціації китаєзнавців Олексій Коваль.

«Це логічний крок. Виходячи з ситуації, в якій сьогодні перебуває Україна у війні з росією, логічно заявити свою позицію по окупації росією територій інших держав», - сказав Коваль, додавши, що те ж саме стосується й фактично окупованих рф територій Грузії.

Експерт нагадав, що японський уряд багато років поспіль ініціював вирішення питання Північних територій і тривалий час намагався знайти шляхи досягнення домовленостей із москвою, уникаючи згадок про фактичну окупацію островів росією.

Читайте також: У Японії позитивно сприйняли рішення української влади щодо Північних територій – посол

«Японія пропонувала і політичний, і гуманітарний, і економічний підходи до вирішення Курильської проблеми, навіть погодилась на підписання мирного договору в обмін на лише два острови, дуже серйозний компроміс. Але росія відкинула все», - сказав Коваль.

Він зазначив, що після провалу багаторічних зусиль Токіо повернувся до попередньої позиції, що Північні території – це острови, над якими Японія має суверенітет, і вони є невід’ємною частиною території Японії, але тепер вони незаконно окуповані росією.

«Японці зрозуміли, що з путіним не можна вирішувати територіальні суперечки за столом переговорів», - сказав Коваль.

За його словами, така ж трансформація відбулася і в Україні, коли до повномасштабного вторгнення рф «Президент Володимир Зеленський не виключав можливості обговорювати питання Криму ще 15 років», але тепер в Україні розуміють марність сподівань на здатність росії вирішувати питання мирним шляхом. І «тепер президент заявляє про безальтернативність повернення територій у військовий спосіб».

Читайте також: Курильські острови: технологія російського обману

«Україна підтримує Японію в тому, що домовлятися з росією зараз неможливо і нема сенсу», - зазначив Коваль.

«Це також свідчить, що ситуація у Східній Азії і Азії загалом Україні не байдужа, й Україна і далі звертатиме більше уваги на цей регіон», - додав експерт.

Як повідомляв Укрінформ, 7 вересня Верховна Рада України у своєму зверненні до ООН, Європейського парламенту, ПАРЄ, Парламентської асамблеї НАТО, Парламентської асамблеї ОБСЄ, міжнародного співтовариства назвала Північні території Японії незаконно окупованими СРСР із 1945 року й закликала продовжити вживати всіх можливих заходів для договірно-правового оформлення їхнього статусу та повернення Японії.

Пізніше того ж дня президент Зеленський заявив, що Україна підтвердила свою повагу до суверенітету й територіальної цілісності Японії включно з її Північними територіями, які поки що перебувають під російською окупацією і закликав інші держави ухвалити аналогічні рішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-