Політично росія вже програла війну проти України, програє її й на полі бою – Боррель

Політично росія вже програла війну проти України, програє її й на полі бою – Боррель

Укрінформ
російська федерація розпочала безглузду та злочинну агресивну війну проти України, але вона вже програла цю війну політично, та наразі зазнає поразки на полі бою.

Про це сьогодні у Нью-Йорку під час конференції високого рівня в рамках ГА ООН, що була присвячена пошуку миру та безпеки для України, заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Вже більше, ніж шість місяців тому почалася ця злочинна, безглузда та жорстока війна. Як зазначалося сьогодні, це - фронтальна атака проти Хартії ООН та проти міжнародного порядку, що оснований на правилах. Це «хімічно чиста» атака на Хартію Об’єднаних Націй... Політично росія вже програла цю війну. І дедалі більше вона її програє на полі бою також. Україна переможе», - наголосив Високий представник ЄС.

Читайте також: Глави МЗС Євросоюзу погодили зміст чергового пакета санкцій проти росії – Боррель

Він нагадав, що ще на початку російської агресії проти України Суд ООН зобов’язав росію негайно зупинити своє вторгнення. Своєю чергою, більшістю голосів ГА ООН ухвалила резолюцію із закликом до росії зупинити агресію. Натомість кілька днів тому весь світ почув оголошення президента путіна про його плани проведення сфабрикованих «референдумів» та анексії окупованих територій України, що ніколи не буде визнаватися. Світ почув про рішення путіна провести «часткову мобілізацію» 300 тисяч резервістів, та його погрози застосуванням ядерної зброї.

«Виходячи з усього цього, світова безпека наразі знаходиться під загрозою. Глобальні лідери, які зустрічаються в ООН цього тижня у Нью-Йорку, мають надіслати потужний та об’єднаний сигнал, що використання зброї масового знищення є неприйнятним за будь-яких обставин», - наголосив Боррель.

Читайте також: Боррель скликав зустріч міністрів країн ЄС для обговорення погроз путіна

Високий представник ЄС висловив жаль, що президент путін продовжує свій небезпечний шлях до ескалації, намагається залякати Україну та всі країни, що її підтримують.

«Він зазнає невдачі. Він зазнав невдачі у минулому, і він знову провалиться, - це завжди трапляється із загарбниками. Але скільки ще чоловіків, жінок та дітей мають померти до того, як російський президент вирішить, що його гармати мають замовкнути? Це більше, ніж війна в Європі. Ціна питання - захист слабших держав від тих, які є сильнішими. Чи нам потрібне верховенство права, або ми хочемо мати право джунглів? Чи ми віримо у сфери інтересів, або ж у право суверенних держав на вільний вибір?», - зазначив Боррель.

Читайте також: На Радбезі ООН розглянуть питання безкарності росії

Він зауважив, що трагедія, що розгортається в Україні, має багато вимірів. Росія завдала Україні жахливих людських втрат та руйнувань, але водночас вона втягнула світ в економічний спад та у глобальну продовольчу кризу. Європейський Союз робив все можливе для розв'язання цієї проблеми, та виділив для Програми глобальної продовольчої безпеки понад 7,7 мільярда євро до 2024 року, що будуть спрямовані найбільш вразливим країнам.

«Ми підтримали Чорноморську зернову ініціативу, що була здійснена за посередництва Генерального секретаря ООН та Туреччини. Разом із «коридорами солідарності» ЄС це дозволило знизити гостроту світової продовольчої кризи, але, на жаль, не могло її скасувати. Дві третини українського зерна були експортовані цими шляхами саме у ті країни, які потребують його найбільше, і не для європейців», - сказав Високий представник ЄС.

Читайте також: Боррель: Погрози путіна ядерною зброєю не похитнуть підтримку України

Звертаючись до учасників конференції ООН міністерського рівня він наголосив, що наразі ключовим питанням є притягнення країни-агресора до відповідальності за скоєні в Україні злочини та звірства.

«російські війська розгорнули терор проти цивільного населення та скоїли незчисленні та нечувані злочини – масові вбивства, руйнації, ґвалтування та примусову міграцію. Всі жертви російської агресії заслуговують на справедливість та на репарації. Ми бачили нещодавні зображення масового поховання в Ізюмі, раніше ми бачили подібні злочини у Бучі, та інших місцях. Після вигнання російських військ відкриваються всі справжні жахи окупації», - зауважив Боррель.

Читайте також: Кулеба закликає країни ООН підтримати створення спецтрибуналу щодо злочину агресії рф

Він нагадав слова Президента Зеленського під час виступу перед учасниками Генеральної Асамблеї ООН про те, що відповіддю на злочини має бути правосуддя, без чого мир не буде можливим. У досягненні такого правосуддя ЄС покладається на Міжнародний Кримінальний Суд та на владу України.

«Забезпечення такої відповідальності є обов’язком для всіх нас. Це обов’язок не лише перед жертвами злочинів, але також перед наступними поколіннями, перед майбутнім України. Боротьба з безкарністю сьогодні буде внеском у більш безпечне та справедливе майбутнє для всіх», - підбив підсумок Високий представник ЄС.

Читайте також: Підтримка миру і безпеки в Україні: розпочалося засідання Ради безпеки ООН

Як повідомляв Укрінформ, цього тижня в Нью-Йорку розпочалися зустрічі високого рівня 77-ї Генасамблеї ООН за участі делегацій країн-членів на чолі глав держав та урядів. У четвер в штаб-квартирі ООН відбулося засідання Ради Безпеки щодо боротьби з безкарністю у зв’язку з російською війною в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-