Безпекові гарантії для України: Зеленському презентували рекомендації групи Єрмака-Расмуссена

Безпекові гарантії для України: Зеленському презентували рекомендації групи Єрмака-Расмуссена

Фото, відео
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський провів зустріч зі співголовами Міжнародної робочої групи з питань безпекових гарантій для України – керівником Офісу Президента Андрієм Єрмаком і колишнім Генеральним секретарем НАТО Андерсом Фогом Расмуссеном.

Про це повідомляє пресслужба ОП, передає Укрінформ.

"Я детально ознайомився з цим документом. Вважаю, що він підготовлений на високому рівні. Це перший, але дуже важливий крок. Ці рекомендації мають стати основою майбутнього безпекового договору", – наголосив Зеленський.

Глава держави висловив побажання, щоб експертна група продовжила роботу й довела проєкт до кінця. На його думку, вкрай важливо, щоб майбутній договір підписали лідери найпотужніших держав. Зокрема, варто зосередитися на тих країнах, які продемонстрували потужну підтримку України після початку повномасштабної війни з російською федерацією.

Своєю чергою, Єрмак зауважив, що в основі представлених пропозицій – ідея створення коаліції гарантів безпеки України, яка має спиратися на систему угод, об’єднаних у межах спільного документа про стратегічне партнерство.

Читайте також: Київський безпековий договір не буде повторенням Будапештського меморандуму - Расмуссен

"Ми очікуємо, що Київський безпековий договір об’єднає основну групу країн-союзників та Україну. Ця група держав-гарантів може складатися зі США, Великої Британії, Канади, Польщі, Італії, Німеччини, Франції, Австралії, Туреччини, а також країн Північної Європи та Балтії, Центральної та Східної Європи", – розповів керівник ОП.

Він додав, що, крім основного, єдиного для всіх договору, між Україною та окремими державами-гарантами можуть бути укладені двосторонні договори, які мають врегулювати детальні аспекти відносин між країнами в питаннях безпекової підтримки.

Расмуссен подякував Єрмаку та всім експертам, що працювали в групі, за продуктивну роботу, і привітав Українську державу, її народ та Збройні сили з успіхами, які нині спостерігаються на фронті.

Читайте також: Расмуссен обіцяє просувати майбутній Київський безпековий документ у «важливих столицях»

"Ми бачимо, що однією з найкращих гарантій є забезпечення того, щоб Україна мала значну військову силу, здатну протистояти будь-якому нападу", – підкреслив він.

Колишній генсек НАТО наголосив, що Київський безпековий договір суттєво відрізнятиметься від Будапештського меморандуму 1994 року.

"Йдеться не про зобов’язання утримуватися від якихось дій, а навпаки – надавати все те, що потрібно Україні для забезпечення свого захисту", – пояснив він.

У цьому контексті Президент України відзначив важливість того, щоб українське суспільство, світ і міжнародні організації знали різницю між майбутнім безпековим документом і Будапештським меморандумом. "Це має бути робочий дієвий механізм", – наголосив він.

Читайте також: Київський безпековий договір не буде повторенням Будапештського меморандуму - Расмуссен

Зеленський також попросив Расмуссена за можливість долучитися до діалогу з лідерами держав – майбутніх гарантів безпеки України, використовуючи свій міжнародний авторитет. Зі свого боку колишній генеральний секретар НАТО наголосив на тому, що готовий презентувати напрацьовані рекомендації щодо майбутніх гарантій безпеки для України у провідних столицях світу.

Як повідомляв Укрінформ, 13 вересня Офіс Президента опублікував рекомендації щодо безпекових гарантій для України.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-