Справа «Україна проти росії» може перетворитися на «Світ проти росії» - МЗС

Справа «Україна проти росії» може перетворитися на «Світ проти росії» - МЗС

Ексклюзив
Укрінформ
Кількість заяв підтримки та письмових звернень до Міжнародного суду ООН у справі “Україна проти росії” про геноцид є безпрецедентною.

На цьому наголосила директор Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України Оксана Золотарьова у коментарі кореспондентові Укрінформу в Гаазі.

Вона нагадала, що перша заява понад 40 країн і ЄС щодо підтримки публічно справи "Україна проти росії" щодо геноциду була наприкінці травня. А 13 липня 42 країни і ЄС оголосили про намір вступити в справу "Україна проти рф" щодо застосування Конвенції про геноцид.

"Вже офіційно подали свої меморандуми Литва, Латвія, Нова Зеландія і Велика Британія. Вони всі є на сайті суду і з ними можна ознайомитися. Днями схоже звернення зробила Європейська комісія, але зважаючи на те, що Європейський Союз не є стороною, державою-учасницею Конвенції про геноцид, то вони скористалися іншою статтею і надали свою позицію здебільшого щодо фактів того, що відбувалося в Україні з 2014 по 2022 роки, яким чином Україна відбудовувала, зокрема, свої регіони на Сході з допомогою ЄС. Тобто, ми можемо вже говорити, що така кількість заяв підтримки і така кількість вже письмових звернень до Міжнародного суду ООН є безпрецедентною, і найімовірніше, в якийсь момент справа “Україна проти росії” перетвориться на “Світ проти рф”, - заявила Золотарьова.

Читайте також: Масове порушення прав людини: ЄСПЛ отримав позов України проти росії

Вона зазначила, що наразі меморандум України є конфіденційним, але меморандуми інших держав відкриті.

“Вони стосуються здебільшого тлумачення Конвенції про запобігання злочину геноциду. Вони говорять про те, що, по-перше, суд має право розглядати справу України, в нього наявна юрисдикція, і те, що рф викривляє положення цієї Конвенції, посилаючись на неї. Далі держави, які вже подали свої заяви, свої меморандуми, говорять про те, що "ми залишаємо за собою право надалі доповнювати ці свої заяви”, - поінформувала глава департаменту.

За її словами, дуже важко спрогнозувати, коли може відбутися наступне судове засідання, бо це залежатиме від подальшого перебігу справи.

“У росії, згідно зі статутом Суду, є три місяці від моменту подання Україною меморандуму, а саме від 1 липня, щоб оскаржити юрисдикцію, висловити так звані попередні заперечення. Якщо вони це зроблять, то Суд перейде до письмового обміну думками між сторонами саме щодо питання юрисдикції, після чого проведе усні слухання. І якщо рф не скористається цим правом, то в неї визначений строк подання свого контрмеморандуму на 23 березня наступного року, і тоді вже питання юрисдикції і питання по суті розглядатимуться Судом одночасно”, - пояснила Золотарьова.

Читайте також: Україна проти росії: арбітраж у Гаазі визнав свою юрисдикцію у «морській» справі

Як повідомлялося, Європейський Союз надав Міжнародному суду ООН у Гаазі інформацію в межах справи України проти росії про геноцид. ЄС подав до Суду інформацію з власної ініціативи, згідно з нормами Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

26 липня заяву про залучення до справи України проти російської федерації щодо звинувачень у геноциді подала Латвія.

16 березня Міжнародний суд ООН зобов’язав рф негайно припинити вторгнення в Україну, метою якого кремль назвав припинення нібито “геноциду” в Луганській та Донецькій областях. Водночас росія заявила, що не виконуватиме рішення Суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-