Україна може отримати статус кандидата в ЄС завтра ввечері - Стефанішина

Україна може отримати статус кандидата в ЄС завтра ввечері - Стефанішина

Укрінформ
Україна очікує на схвалення надання статусу кандидата в члени Європейського Союзу на саміті Ради ЄС уранці 24 червня, допускаючи ухвалення цього рішення навіть ввечері 23 червня.

Про це заявила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

«Ми очікуємо, що таке рішення буде ухвалено з самого ранку 24 червня. Враховуючи високий рівень консенсусу, який є на даний момент, можливо, навіть таке рішення буде ухвалено завтра ввечері», - сказала вона.

Стефанішина зауважила, що майже всі лідери Євросоюзу підтвердили, що на сьогодні є консенсус щодо надання Україні статусу кандидата.

Читайте також: Україна приєднається до ЄС так швидко, як це буде можливо - Стефанішина

У цьому зв'язку вона наголосила, що українська влада вже готується до виконання умов, зафіксованих у висновку Єврокомісії. Зокрема, Україна вже готує дорожню карту реалізації рекомендацій Єврокомісії, яка невдовзі буде представлена і затверджена Президентом Володимиром Зеленським.

«Ми сподіваємося і очікуємо, що завтра і післязавтра лідери Європейського Союзу не лише нададуть Україні статус кандидата, а й чітко означать, що ми рухаємо в напрямку членства до Європейського Союзу і буде застосовувати до нас фінансові й економічні механізми для країни, яка має стати членом ЄС», - зауважила урядовець.

Читайте також: Стефанішина заявляє про повний консенсус серед лідерів ЄС щодо кандидатства України

Вона підкреслила, що статус кандидата окрім важливого політичного сигналу надає Україні абсолютно інший статус у відносинах з ЄС. Зокрема, йдеться про доступ до структурних фондів Євросоюзу, що, за оцінками Стефанішиної, є абсолютно неспівмірним порівняно з тим, що мимали до цього: «На сьогодні йдеться про фактично сотні мільярдів євро, які стануть нам доступними після отримання цього статусу».

Як повідомлялося, 17 червня Єврокомісія оприлюднила свої висновки за заявками на вступ до ЄС України, Молдови та Грузії та внесла рекомендацію надати двом першим статус кандидата. Рада ЄС на саміті 23-24 червня має розглянути це питання й ухвалити остаточне рішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-