Блокування Росією морів буде темою перемовин генсека НАТО в Румунії – Кулеба

Блокування Росією морів буде темою перемовин генсека НАТО в Румунії – Кулеба

Укрінформ
Блокування Росією під приводом військових навчань Чорного та Азовського морів з ініціативи України буде предметом переговорів генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга з керівництвом Румунії.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на брифінгу в Харкові, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Глава української дипломатії нагадав, що позицію з приводу блокування Росією Азовського і Чорного морів уже висловило і МЗС, і Міноборони України. Окрім того, українські дипломати відразу поінформували про ці дії Росії генерального секретаря ООН, Європейський Союз, керівництво дружніх держав і розпочали двосторонні консультації з чорноморськими країнами.

Міністр також привернув увагу до нещодавнього повідомлення, що Росія змінила координати військових навчань.

«Ситуація є динамічною. Ми уважно за всім стежимо і перебуваємо у постійних консультаціях з партнерами щодо стримування цих дій Росії і наших колективних дій у відповідь. Сьогодні генеральний секретар НАТО перебуває в Румунії, і з нашої ініціативи питання блокування Чорного та Азовського морів буде предметом переговорів. Тому ми перебуватимемо сьогодні на зв’язку і з НАТО, і з Румунією з цього приводу», - сказав Кулеба.

За його словами, безпека Чорного моря стосується кожного з нас, тому відповіді однієї країни буде недостатньо.

Читайте також: Україна порушила в ОБСЄ тему перекриття Росією Чорного та Азовського морів

«Росія не повинна мати свободи маніпулювати темою навчань для того, щоб блокувати, по суті, торговельні шляхи в Чорному морі», - акцентував очільник МЗС.

Росія вирішила скасувати перекриття південної частини Азовського моря, яку планувала закрити для судноплавства на період з 13 до 19 лютого під приводом військово-морських навчань.

Як повідомлялося, РФ, під приводом навчань ВМФ, перекрила значні частини акваторій Чорного та Азовського морів, не залишивши проходу торговим судам.

Командування Військово-морських сил Збройних сил України оприлюднило заяву про те, що перекриття Росією районів Азовського і Чорного морів загрожує суверенним правам України у виключній морській економічній зоні і є порушенням Конвенції ООН з морського права.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з рішенням Російської Федерації про блокування частини акваторій Чорного та Азовського морів і Керченської протоки під приводом проведення військово-морських навчань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-