Малюська не помітив, щоб олігархи «зачухалися» після прийняття закону

Малюська не помітив, щоб олігархи «зачухалися» після прийняття закону

Укрінформ
Міністр юстиції Денис Малюська заявляє, що не помітив, щоб олігархи з першого дня набрання чинності закону «про деолігархізацію» позбувалися ознак олігарха, як то визначає закон.

Про це він сказав в інтерв’ю Інтерфакс-Україна, передає Укрінформ.

«Я не помітив, щоб олігархи реально, по-чесному, з першого дня набрання чинності цього закону взялися за структуризацію свого бізнесу і відходу від ознак олігарха -- так, як це передбачено було законом. Говорити, що зараз вже того часу залишилося мало (а його залишилося дійсно мало: вчора було 100 днів до введення закону в дію) -- раніше починати треба було», - сказав Малюська.

Він нагадав, що в олігархів було пів року для того, щоб позбутися ознак олігарха.

«Суть закону і розуміння того, що він буде проголосований, були набагато раніше. Цих пів року і був той час, який ми розрахували, як достатній для того, щоб позбутися статусу олігарха, якщо дійсно поставити собі таку мету. Безумовно, можна торгуватися і говорити, що цей строк надто маленький, але мета цього буде не приведення свого бізнесу до нормальних цивілізованих практик, а просто намагання протягнути час», - вважає міністр юстиції.

Також він пояснив, хто в розумінні закону про деолігархізацію є представником олігарха.

«Представник олігарха - це термін, який використовується виключно у контексті обов'язку подання декларації. Дефініція представника була додана за пропозицією народних депутатів. Мова йде про зустріч з якоюсь людиною, яка позиціонує, відкрито говорить про те, що представляє інтерес олігарха. І мова буде йти саме про тематику бізнесу олігарха. З точки зору закону така особа буде вважатися представником олігарха, і в такому випадку потрібно буде подавати декларацію. Мова не йде про людину, яка має довіреність на ведення справ олігарха і вона прийшла поговорила про погоду і тому виникла обов'язковість декларування. Тобто, мова радше йде про те, що заявляє ця людина і, відповідно, про що йшла розмова», - розповів міністр.

Читайте також: Малюська розповів, як перевірити, чи має особа ознаки олігарха

Водночас урядовець уточнив, що, наприклад, простий працівник банку олігарха або його телеканалу не є представником олігарха.

Як повідомлялося, 5 листопада Президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)». Наступного дня документ був опублікований у газеті Верховної Ради «Голос України», після чого набув чинності.

Читайте також: Боротьба з олігархами була б пріоритетом, якби не ескалація – Зеленський

Раніше Секретар РНБО Олексій Данілов анонсував на травень визначення перших олігархів та внесення їх у відповідний реєстр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-