Кент прокоментував можливість санкцій США проти Тупицького

Кент прокоментував можливість санкцій США проти Тупицького

Укрінформ
Тимчасовий повірений у справах США в Україні, заступник помічника держсекретаря США з питань Європи і Євразії Джордж Кент уникнув прямої відповіді на запитання про можливість запровадження санкцій проти Олександра Тупицького.

Про це він сказав в інтерв’ю Радіо Свобода, передає Укрінформ.

Зокрема, на запитання про те, що, за даними джерела Радіо Свобода, Київ звертався до Вашингтона із закликом застосувати проти Тупицького такі ж санкції, як і щодо олігарха Ігоря Коломойського, він відповів: «Ми завжди шукаємо можливість використати механізми в нашому законодавстві, щоб підтримати верховенство права і боротися з корумпованими офіційними особами. Я можу сказати лише це».

На прохання підтвердити або спростувати, чи дійсно було таке звернення, Кент відповів: «Побачимо».

Як повідомлялося, 16 липня в Офісі генерального прокурора заявили, що Тупицькому оголосили нову підозру - в несанкціонованому втручанні в роботу автоматизованої системи, що, за версією ОГП, призвело до підробки інформації.

Читайте також: ОП: Рішення Верховного Суду щодо Тупицького - спроба зірвати судову реформу

Крім того, в Державному бюро розслідувань повідомляли, що, крім втручання в автоматизований розподіл судових справ, Тупицького перевіряли на причетність ще до одного можливого кримінального правопорушення, а саме: самовільного присвоєння владних повноважень.

Щодо Тупицького вже розглядається кримінальна справа, яка стосується давніх звинувачень у підкупу свідка, що, як стверджується, він міг вчинити ще до приходу на роботу до КСУ.

Читайте також: Тупицький щонайменше рік не повернеться до КСУ — Веніславський

Також щодо нього розглядалася, але була закрита справа, яка стосувалася конфлікту інтересів і недекларування земельної ділянки в нині окупованому Криму.

Президент Володимир Зеленський 29 грудня 2020 року підписав указ про відсторонення Тупицького з посади судді КС терміном на два місяці. 26 лютого своїм указом Президент продовжив відсторонення Тупицького ще на один місяць.

Читайте також: Схеми: Тупицький у 2016-2017 роках тричі їздив в окупований Крим, хоч і заперечував це

Тупицький оскаржив у ВС укази про своє відсторонення від посади судді КС.

27 березня Президент скасував укази експрезидента Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького й Олександра Касмініна суддями КСУ.

Зеленський зазначив, що укази Януковича від 2013 року про призначення Тупицького і Касмініна скасовані за результатами аудиту указів експрезидента, проведеного на виконання рішення РНБО.

14 липня Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду визнав незаконним указ Президента Зеленського від 27 березня, яким він скасував указ свого попередника Віктора Януковича про призначення Тупицького суддею КСУ.

У ВС обгрунтували своє рішення тим, що Президент не має повноважень не має повноважень звільняти суддю Конституційного Суду.

В Офісі Президента заявили, що на це рішення ВС буде подано апеляцію.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-