Інтереси України не стали розмінною монетою на саміті Байдена-Путіна — депутат

Інтереси України не стали розмінною монетою на саміті Байдена-Путіна — депутат

Укрінформ
Національні інтереси України не стали розмінною монетою під час зустрічі президентів США Джозефа Байдена та РФ Володимира Путіна.

Як наголосив голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, вкотре продемонстровано, що для вирішення будь-яких питань, які стосуються України, необхідно запрошувати українську сторону. Про це він написав у Фейсбуці, повідомляє Укрінформ.

«Учора у Женеві (Швейцарія) відбулася зустріч між президентами Сполучених Штатів Америки та Російської Федерації. Можна із впевненістю констатувати, що національні інтереси України не стали розмінною монетою, тобто не було прийнято якогось рішення по Україні без її участі, а президент США Джозеф Байден вкотре запевнив, що Америка виступає на підтримку суверенітету та територіальної цілісності України», - підкреслив Мережко.

За його словами, цей саміт вочевидь став «холодним душем» для Путіна, оскільки «він явно не досягнув тих цілей, на які сподівався».

Голова парламентського комітету підкресли, що президент Байден дав зрозуміти, що розглядає територію Росії як джерело кібератак проти Америки, і якщо це не припиниться – то відповідь може бути дуже жорсткою.

Читайте також: Путін заявив, що обговорював з Байденом тему вступу України в НАТО

Окрім того, за словами Мережка, на саміті підтвердили, що необхідно посилити дипломатію для виконання Мінських домовленостей, і треба переконати керівництво Росії погодитись з тим, що спочатку треба припинити вогонь, звільнити утримуваних осіб, забезпечити розведення військ та розмінування, реальну деокупацію включно з контролем над кордоном, а вже потім можна проводити вибори і реалізовувати політичну частину «Мінська». «Неможливо займатись політикою там, де стріляють снайпери та в будь-який момент може «запрацювати» артилерія. При цьому важливо, що на саміті було вкотре продемонстровано, що для вирішення будь-яких питань, які стосуються України, необхідно запрошувати українську сторону», - наголосив депутат.

Він вважає, що США намагатимуться стимулювати Росію дотримуватись норм міжнародного права та виконувати досягнуті домовленості. Якщо цього не буде, підкреслив Мережко, та якщо керівництво Росії буде продовжувати шкодити США та її партнерам, зокрема Україні, тоді «Росія отримає достатньо жорстку і рішучу відповідь».

На переконання голови комітету, цей саміт вкотре довів, що в України є справді надійний стратегічний партнер, який допоможе боротися із викликами, створеними державою-агресором – Російською Федерацією.

Читайте також: Байден підтвердив підтримку України під час зустрічі з Путіним

Як повідомляв Укрінформ, 16 червня 2021 року відбулася перша зустріч президентів США Джо Байдена й Росії Володимира Путіна, яка пройшла в Женеві за ініціативи глави Білого дому.

Байден підтвердив, що під час зустрічі з російським лідером Володимиром Путіним у Женеві було обговорене українське питання, і Сполучені Штати заявили про непохитну підтримку України на тлі агресії РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-