Росія може здійснити масштабну військову провокацію протягом року –  Таран

Росія може здійснити масштабну військову провокацію протягом року – Таран

Укрінформ
Українська сторона не виключає, що Росія може використати військові сили, які нині вже сконцентровані в окупованому Криму та поблизу східних кордонів України, для масштабної провокації проти України протягом поточного року.

Про це сьогодні під час віртуального виступу на засідання підкомітету Європарламенту з питань безпеки й оборони (SEDE) заявив міністр оборони України Андрій Таран, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Враховуючи всі наявні дані, ми не можемо виключати, що російські окупаційні сили в Криму та/або ті, що знаходяться поблизу наших кордонів, можуть здійснити суттєві військові провокації протягом поточного року», - заявив керівник військового відомства України.

Читайте також: Росія сконцентрувала на східних кордонах України 110 тисяч військових – Таран

Він зауважив, що аналіз поточних подій, що розгортаються зараз на окупованих територіях України та навколо неї, дозволяє зробити висновок про ймовірні наміри, які переслідує країна-агресор.

«Перш за все, це є проєкція російської потужності для підвищення тиску на нашу країну, з метою нівелювати прогрес реформ, позитивний внутрішній політичний розвиток, та повністю згорнути наші євроатлантичні прагнення. По-друге, ми занепокоєні підготовкою до наступальних операцій з використанням регулярних російських військ з Криму, з метою постачання води на півострів, що є відповідальністю країни-окупанта. Високою є ймовірність спроб Росії повторити провокацію за «грузинським» сценарієм, щоб звинуватити Україну у порушенні режиму припинення вогню та здійснити силове розширення окупованих територій Донецької та Луганській областей», - сказав міністр оборони України.

Водночас, за його словами, Росія має намір створити умови для проведення масштабних стратегічних навчань «Запад 2021».

Як зауважив Таран, всі ці ймовірні сценарії відображаються у різких змінах поведінки російської делегації в рамках Тристоронньої контактної групи. Внаслідок контрпродуктивного підходу Росії дипломатична робота ТКГ виявилася заблокованою, підкреслив він. Російська сторона вимагає, щоб Україна виконала політичні положення Мінських угод без виконання дуже потрібних безпекових зобов’язань. Під цим приводом, як сказав міністр оборони України, російська делегація не хоче навіть згадувати про повне припинення вогню та відкидає будь-які мирні ініціативи України.

«Україна підтримує розв’язання конфлікту політичними та дипломатичними шляхами. В той же час, Збройні Сили України, як і всі інші державні інституції, розуміють ціну миру, яка вже вимірюється тисячами життів. Лише цього року Україна втратила 28 солдатів, що загинули в ході бойових дій, і ще 68 військовослужбовців отримали поранення», - повідомив урядовець.

Він звернувся до міжнародних партнерів та до всіх європейських країн з проханням подвоїти пильність та посилити заходи стримування Росії, з метою переконати її дотримуватися міжнародного законодавства. Про те, що відбувається навколо кордонів України та про ескалацію, до якої вдається Російська Федерація, повинна знати вся світова спільнота, підкреслив Таран.

Зі свого боку, зауважив міністр оборони, українська сторона продовжує розвивати бойові спроможності Збройних Сил, вдосконалювати систему управління військами та їх забезпечення у відповідності до ключових принципів НАТО і ЄС.

Читайте також: В ОБСЄ Росія намагалася звинуватити в ескалації Україну й НАТО

Як повідомлялося, Росія продовжує нарощувати ударні військові підрозділи поблизу кордонів України. Вчора міністр оборони РФ Сергій Шойгу підтвердив, що Росія в ході «контрольної перевірки» перекинула на свої західні кордони дві армії і три з'єднання ВДВ.

В офіційних російських ЗМІ розгорнута інформаційна компанія брехні та провокацій з метою дискредитації України та виправдання військового втручання Росії під приводом «захисту російськомовного населення».

Фото: МОУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-