Загострення на сході України: Рада планує закликати світ посилити тиск на Росію

Загострення на сході України: Рада планує закликати світ посилити тиск на Росію

Укрінформ
Верховна Рада планує ухвалити заяву з вимогою до Росії негайно припинити бойові дії та неухильно дотримуватися режиму припинення вогню та із закликом до світу про продовження та посилення тиску на РФ з метою припинення агресії проти України.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у проєкті постанови «Про Заяву Верховної Ради України щодо ескалації російсько-українського збройного конфлікту», зареєстрованому в парламенті (№5312).

«Від початку поточного року спостерігається суттєве збільшення обстрілів і збройних провокацій з боку збройних формувань Російської Федерації… Останнім кричущим фактом стали масовані обстріли російськими окупаційними військами 26 березня 2021 року позицій Збройних сил України в районі населеного пункту Шуми. Лише за один день від російської зброї загинули чотири українських військовослужбовці, один отримав важкі поранення», - констатується у проєкті заяві.

Депутати планують висунути Росії вимогу «повністю виконати свої міжнародні зобов'язання та вивести з України свою армію, найманців, збройні формування, які вона очолює, забезпечує та фінансує, їхню зброю і техніку та повернути Україні повний контроль над її міжнародно визнаними кордонами».

Читайте також: Кравчук: Є всі підстави говорити про серйозне загострення, що вимагає термінових заходів

Крім цього, парламентарії мають намір закликати іноземних колег і міжнародні парламентські організації засудити агресивну політику Російської Федерації щодо України, у тому числі останню хвилю ескалації у зоні конфлікту, а світове співтовариство «до продовження та посилення міжнародного політичного й економічного тиску на Російську Федерацію з метою припинення агресії, виведення іноземних військ і озброєння з території України, повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів».

Також Рада, як передбачається, звернеться до міжнародних організацій і міжнародних юрисдикційних інституцій із закликом вжити всіх можливих заходів задля розслідування випадків серйозних порушень міжнародного права в ході збройної агресії Російської Федерації проти України, в тому числі скоєння збройними формуваннями РФ злочинів агресії, воєнних злочинів і злочинів проти людяності.

Зазначену заяву депутати планують ухвалити 30 березня на позачерговому засіданні у разі його скликання.

Читайте також: Україна на засіданні ТКГ зосередиться на поверненні до повної «тиші»

Як повідомляв Укрінформ, внаслідок обстрілу з боку російських окупантів в районі населеного пункту Шуми на Донеччині 26 березня загинуло четверо українських військовослужбовців, ще двоє зазнали поранень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-