Служимо Конституції, а не партіям: у КС відповіли на закиди «Слуги народу»

Служимо Конституції, а не партіям: у КС відповіли на закиди «Слуги народу»

Укрінформ
Конституційний Суд стоїть на захисті прав людини і громадянина та знаходиться поза політикою.

Як передає Укрінформ, відповідна заява опублікована на сайті суду у відповідь на звинувачення партії "Слуга народу" в тому, що КС порушує право Президента і Верховної Ради брати участь у конституційних провадженнях.

"Конституційний Суд України служить виключно Конституції України, а не політичним партіям", - наголошують у суді.

"Заяви та висловлювання окремих політиків та державних службовців у засобах масової інформації та соціальних мережах на адресу Конституційного Суду України, які зводяться до звинувачень у "грубому порушенні" судом прав Президента України та Верховної Ради є спробою підриву авторитету Конституційного Суду. Конституційний Суд сподівається, що публікація, розміщена на офіційних сторінках політичної партії "Слуга народу" в соціальних мережах, відображає позицію окремих політиків, а не Президента та Верховної Ради", - йдеться у заяві.

Зазначається, що справи, конституційне провадження щодо яких відкрито, суд розглядає в порядку письмового або усного провадження. При цьому основною формою розгляду справ у суді є письмове провадження.

Водночас вирішення питання щодо визначення та зміни форми розгляду справи на будь-якій стадії конституційного провадження є виключним правом суду, йдеться у заяві.

У суді зазначили, що ухвалами від 19 жовтня КС змінив форму розгляду низки справ з усної на письмову у зв’язку з карантинними обмеженнями, пов’язаними з погіршенням епідемічної ситуації в країні.

Читайте також: Постанову Ради про утворення і ліквідацію районів оскаржують у КСУ

Водночас розгляд цих справ відбудеться відкрито, що не призводить до порушення прав учасників конституційного провадження.

Як повідомляв Укрінформ, у партії "Слуга народу" заявили, що представника Верховної Ради у КС Ольгу Совгирю разом з представником Президента в КС Федором Веніславським не пустили, пославшись на карантин, на засідання з розгляду справи щодо конституційності декларування, моніторингу способу життя чиновників і оновленої статті 368-5 ККУ про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.

Водночас голова КС Олександр Тупицький у ході судового засідання у вівторок зазначив, що КС змінив розгляд справ з усної форми на письмову у зв'язку з віднесенням Києва до "помаранчевої зони" карантину. Тепер на розгляд справ до суду не запрошуватимуть учасників конституційних подань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-