У Раді Європи бачать загрозу для незалежності прокуратури України

У Раді Європи бачать загрозу для незалежності прокуратури України

Укрінформ
У Раді Європи розчаровані, що Верховна Рада України зберігає свої повноваження оголошувати недовіру генеральному прокурору, що може загрожувати незалежності системі прокуратури.

Про це йдеться в оприлюдненому у четвер рішенні Комітету міністрів Ради Європи (КМРЄ) щодо імплементації країнами-членами постанов Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Страсбурзі.

«Міністри із розчаруванням зазначили, що український парламент зберігає своє конституційне повноваження звільнити генерального прокурора голосуванням про оголошення недовіри. Це може загрожувати зовнішній незалежності системі прокуратури», - заявили у КМРЄ.

Це рішення Комітету міністрів РЄ формально стосується виконання державою рішень ЄСПЛ у справах Юрія Луценка і Юлії Тимошенко проти України. Відносно цих індивідуальних справ від 2011 року у Раді Європи позитивно оцінили їхню імплементацію Україною, у результаті чого політики Юрій Луценко та Юлія Тимошенко були звільнені з ув'язнення та повністю реабілітовані у 2014 році.

КМРЄ також закликав українське керівництво «подвоїти зусилля» в імплементації положень Кримінального кодексу України, які гарантують автономію прокурорів.

У Раді Європи закликали Україну продовжити реформу системи прокуратури у відповідності до Європейської конвенції з прав людини та стандартів організації.

Читайте також: Протидія дискримінації: Рада Європи дала рекомендації Україні

Як повідомлялося, ЄСПЛ у своїх рішеннях щодо Луценка та Тимошенко визнав політичну вмотивованість переслідувань представників української опозиції після приходу до влади президента Віктора Януковича.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-