У Раді обговорили, чи варто створювати військову поліцію

У Раді обговорили, чи варто створювати військову поліцію

Укрінформ
У Комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки відбулася зустріч, присвячена законодавчому забезпеченню утворення військової поліції.

Про це повідомляє Інформаційне управління Апарату Верховної Ради.

"Заступник Голови Комітету Мар’яна Безугла повідомила, що у Комітеті для напрацювання законопроєкту про військову поліцію створюється робоча група з числа народних депутатів України – членів Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, Комітету з питань правоохоронної діяльності та представників відповідних заінтересованих державних органів", - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що члени Комітету наголосили, що до реформування правоохоронних органів у військовій сфері необхідно підходити комплексно, беручи до уваги специфіку військової структури держави, інститутів Збройних Сил України та інших військових формувань. При цьому варто врахувати функціонування цілісної системи військової юстиції в Україні як утворення військової поліції, відновлення військових судів та запровадження військової адвокатури.

"За результатами обговорення учасники зустрічі одностайно висловилися щодо необхідності розроблення узгодженого законопроєкту про законодавче забезпечення реформування Військової служби правопорядку у Збройних Силах України у службу військової поліції та окреслили відповідний план дій", - зазначають в Інформаційному управлінні.

Читайте також: Загороднюк: Корупція в "оборонці" вже дістала, подаємо закон про військову поліцію

Учасники зустрічі також відзначили, що існуюча система правоохоронних органів не забезпечує ефективного запобігання, виявлення та розслідування наймасовіших військових злочинів в умовах особливого періоду та в районах відсічі збройної агресії Російської Федерації, зокрема в районах проведення антитерористичної операції, що вкрай негативно впливає на бойову готовність Збройних Сил України.

"Під час обговорення цього питання народні депутати України – члени Комітету звернули увагу на те, що Військова служба правопорядку не має жодних повноважень для здійснення розслідування військових злочинів і притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності та займається лише їх профілактикою", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що представники Військової служби правопорядку у Збройних Силах поінформували, що для вирішення вказаних проблем було розроблено два законопроєкти щодо утворення військової поліції. Проте відповідні законодавчі ініціативи не були підтримані Верховною Радою як такі, що містили суперечливі норми законодавства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-