Комітети замість засідань і навпаки: Рада змінила календарний план

Комітети замість засідань і навпаки: Рада змінила календарний план

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила постанову №2158 "Про внесення змін до календарного плану проведення другої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання".

Ухвалення цього рішення підтримав 231 народний депутат, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Відповідно до змін у календарному плані з 2 по 4 жовтня в парламенті відбуватимуться пленарні засідання, а протягом 7-11 жовтня депутати працюватимуть у комітетах, комісіях, депутатських фракціях і групах.

Як зазначається у поданні до постанови, що це продиктовано необхідністю розгляду низки законопроєктів, визначених Президентом як невідкладні.

"Цей план, на мій погляд, дає нормальні умови для роботи, щоб опрацювати бюджет у комітетах і всі правки, які до другого читання (інших законопроєктів — ред.) були надані", - пояснив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Проте деякі депутати не погодилися з позицію про необхідність змінювати календарний план сесії.

"Нам хочуть зараз сказати, що це треба для бюджету, ще для чогось... Але це все неправда! Для бюджету достатньо часу — до 15 жовтня, і в нас якраз мала бути сесія з 7 по 10-те. А мова йде про те, що дуже хочеться взяти владу у Києві, для чого треба призначити вибори, а тому до 8 грудня треба встигнути прийняти закон про столицю... І плювати вони хотіли на те, що з 2 по 4 жовтня, коли вони пропонують провести сесію (пленарні засідання,- ред.) планується Парламентська Асамблея ОБСЄ, Парламентська Асамблея Ради Європи. Але ж це не має жодного значення, бо треба взяти в руки гроші", - зауважив член фракції "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко.

Його підтримав і нардеп із групи "За майбутнє" Дмитро Лубінець, який теж звернув увагу, що на цей період запланована жовтнева сесія ПАРЄ, участь у якій у складі української делегації мають брати 24 народних депутати.

"Якщо ми кажемо про системну роботу, то це планування. Якщо ми кажемо про захист національних інтересів на міжнародній арені, то це в першу чергу ПАРЄ. Так само повинна бути наша делегація і в ОБСЄ. Тому давайте не перетворювати, знову ж таки, на посміховисько український парламент, бо комусь захотілося переставити один тиждень на інший, і просто парламент за вказівкою бере це і голосує", - зауважив Лубінець, додавши, що група "За майбутнє" не підтримує рішення про зміну календарного плану.

У відповідь на це перший заступник голови ВР Руслан Стефанчук сказав: "Якби ви подивилися в цей план, нічого не змінюється, а просто три дні з комітетів переносяться на пленарні. І я просто не розумію, яка різниця, де ви маєте бути. Все-таки, треба працювати!".

Не підтримала зміни в календарному плані й фракція "Голос".

"Логіка планування: спочатку комітети, далі прийняття в залі. Якщо ставити віз перед кобилою, то віз не поїде. Величезне прохання: не забирайте у ваших депутатів, у ваших колег по фракції ("Слуга народу", - ред.) можливість розібратися в законах. Турборежим спрацьовує лише тоді, коли турбіна нормально пропрацьована й прочищена", - зазначив депутат від "Голосу" Ярослав Юрчишин.

Проте більшістю голосів зміни до календарного плану були ухвалені.

Як повідомляв Укрінформ, згідно з постановою №1087 "Про календарний план проведення другої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання", друга сесія парламенту триватиме з 3 вересня по 24 січня.

Читайте також: Депутати призначили керівника Апарату Ради

Водночас документом передбачалося, що у жовтні депутати працюватимуть у пленарному режимі три тижні: тиждень із 30 вересня по 4 жовтня депутати мали працювати в комітетах і фракціях, а з 7 по 11 жовтня мали би відбуватися пленарні засідання.

13 вересня Рада відхилила проєкт постанови №2137 "Про внесення змін до календарного плану проведення другої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання". Ним передбачалося продовження роботи ВР у пленарному режимі до кінця вересня.

Водночас відповідно до раніше затвердженого календарного плану ВР, тиждень із 23 по 27 вересня відведено для роботи з виборцями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-