Омбудсмени України і Росії домовились про зустріч

Омбудсмени України і Росії домовились про зустріч

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова і Омбудсмен Російської Федерації Тетяна Москалькова домовились про зусріч у понеділок, 18 червня, для узгодження «дорожньої карти» візитів до ув'язнених в обох країнах.

Про це повідомила Денісова на офіційному сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

«У понеділок зустрічаємось з Тетяною Москальковою і будемо складати «дорожню карту» наших візитів», - говорить Уповноважений. 

Зустріч омбудсменів відбудеться 18 червня у Москві, уточнила радниця Денісової Олена Мячина, інформує Радіо Свобода.

За її словами, вона і Денісова ще перебувають у російському Салехарді недалеко від Лабитнангі, де утримують українського режисера Олега Сенцова, але 18 червня будуть у Москві.

На сайті Уповноваженого ВР України з прав людини повідомляється, що Денісова продовжує наполягати, щоб візит до українського політв’язня Сенцова, який більше місяця голодує, відбувся найближчим часом. Або, щоб російська сторона, принаймні, надала беззаперечні докази реального стану здоров’я українського політв’язня.

За словами Уповноваженого, в останній телефонній розмові Омбудсмен РФ запевнила, що докладає всіх зусиль, аби найближчим часом відбулась зустріч  Денісової з Сенцовим.

«Тетяна Москалькова мене повідомила, що отримала усну інформацію щодо стану здоров’я Олега Сенцова. Омбудсмен РФ зараз вимагає, щоб їй було надано все в письмовому варіанті й тоді вона поділиться цією інформацією зі мною», - коментує український Омбудсмен.

Вона наголошує, що ведуться перемовини про те, щоб Олега Сенцова оглянули незалежні лікарі.

Раніше в прес-службі російського омбудсмена повідомляли, що зустріч омбудсменів для узгодження програми взаємних візитів до засуджених в Україні і Росії відбудеться 16 червня в Омську.

Читайте також: Москалькова чекатиме завтра Денісову в Омську

Як відомо, 15 червня Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова прибула до міста Лабитнангі (Тюменська область), щоб відвідати українського політв’язня Олега Сенцова. Керівництво колонії, де утримується Сенцов, без пояснення причин категорично відмовило Денісовій у відвіданні ув’язненого та наданні інформації щодо стану його здоров’я.

Напередодні, 14 червня, представники російського омбудсмена запропонували Денісовій відвідати Сенцова після 22 червня. У той же час вона заявила, що наполягатиме на відвідуванні режисера найближчими днями.

Читайте також: У Кремлі відмовилися відповідати, чому до Сенцова не пускають омбудсмена

9 червня за ініціативою української сторони відбулася телефонна розмова Президентів України і РФ Петра Порошенка і Володимира Путіна, під час якої було досягнуто домовленості про відвідування уповноваженими з прав людини обох країн російських громадян, які знаходяться в ув'язненні в Україні, і українських політв'язнів в Росії.

13 червня Денісова відбула в Росію для відвідування українських політв'язнів.

Російський омбудсмен Москалькова 14 червня заявила, що уповноважені з прав людини Росії і України розраховують відвідати по 34 ув'язнених на територіях обох країн.

Українського режисера Олега Сенцова було засуджено у Росії до 20 років колонії суворого режиму за сфабрикованим звинуваченням у "терористичній діяльності" на території анексованого Криму. 14 травня він оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити усіх українських політв'язнів у Росії.

За даними МЗС України, щонайменше 24 українці є політичними в'язнями у РФ, понад 40 - в окупованому Криму. У цьому переліку також журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в Росії засудили до 12 років колонії суворого режиму за сфабрикованими звинуваченнями у "шпигунстві".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-