Україна не пропонувала платити частку Росії в ПАРЄ – Кулеба

Україна не пропонувала платити частку Росії в ПАРЄ – Кулеба

Відео
Укрінформ
Інформація про те, що Україна пропонувала сплатити замість Росії внесок до бюджету ПАРЄ, але відмовилася це робити, аби зупинити процес повернення росіян, не відповідає дійсності. Саму ж ідею поділу внеску між членами РЄ відкинув Ягланд. 

Про це в коментарі 5 каналу сказав постійний представник України при РЄ Дмитро Кулеба. 

"Пропозиція була в тому, щоб держави-члени Ради Європи, хто скільки може, збільшили свої внески до бюджету Ради Європи, щоб компенсувати дефіцит, який виник у зв'язку з несплатою Росії 22 мільйонів євро. Тобто це не катастрофічна сума, і якщо її розділити на всі держави, для яких принципи і ефективність Ради Європи важливі, то її можна було б закрити. Але цей підхід виявився категорично неприйнятним для генерального секретаря Ради Європи, який заперечив таку можливість", - повідомив Кулеба, спростовуючи інформацію про те, що Київ був згоден виплачувати частку росіян в ПАРЄ.

Щодо заяви з Берліну про підтримку позиції генерального секретаря РЄ Турбйорна Ягланда, Кулеба вважає позицію ФРН «дуже гнучкою, такою, що може бути повернута у будь-який бік», але нічиї вмовляння не змінять позиції України. 

Читайте також: Чому, забувши про право, генсек Ради Європи готовий захищати права людини в Росії?

Він також наголосив на серйозності заяв Ягланда, який, за його словами, став «виразником тієї групи, яка підтримує і працює над поверненням Російської Федерації до ПАРЄ».

«Я можу сказати, що взагалі це повернення планувалося ще на січень 2017 року, але тоді Україна успішно разом з партнерами заблокувала цей процес. І зараз ми теж докладаємо зусиль, щоб цей сценарій не був реалізований. Хоча сьогодні ми граємо проти набагато сильніших сил, ніж у 2016 році", - сказав дипломат.

Він вказав на те, що попри надзвичайно потужний тиск з усіх боків, щоб повернути Росію, не всі в Раді Європи погоджуються з цим підходом, тому що для свого повернення Росія вдалася до прямого фінансового та політичного шантажу Ради Європи і порушення фінансових зобовязань. 

«Ця тема грошей дійсно присутня, але питання в тому, чи встоїть Рада Європи, чи вона підпорядкує себе інтересам Російської Федерації», - наголосив Кулеба.

Як відомо, у червні цього року Росія заявила, що припиняє робити внески до бюджету ПАРЄ, якщо туди не повернуть російську делегацію. У інтерв’ю FT голова РЄ Турбйорн Ягланд заявив про необхідність повернути російську делегація до ПАРЄ, обгрунтовуючи це тим, що громадяни РФ не зможуть захищати свої права в ЄСПЛ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-