Окупанти переселяють до Криму росіян і мілітаризують заводи - Афанасьєв

Окупанти переселяють до Криму росіян і мілітаризують заводи - Афанасьєв

Укрінформ
Минула 1000 діб з початку окупації півострова. Окупанти створюють у Криму нову спільність: "народ Криму" або "кримчани" і продовжують колонізацію за Макіавеллі.

Так сказав, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу на прес-конференції в Харкові, колишній політв'язень Геннадій Афанасьєв, який у червні повернувся на батьківщину з Росії, де був засуджено, в рамках обміну політв'язнями.

"Я залишаюся громадянином України, і як громадянин впевнений, що анексований Крим можна повернути Україні. Коли це буде - питання. Головне, щоб всі без винятку українці, всі громадяни України цього захотіли. Важливим є внесок кожного. Для цього ми, патріоти, працюємо", - зазначив Афанасьєв.

За його словами, ситуація в Криму непроста.

"Минула 1000 діб з моменту окупації півострова. Окупанти створюють у Криму нову спільність: "народ Криму" або "кримчани" і продовжують колонізацію за Макіавеллі, переселяючи в Крим людей з російських автономій. Йде мілітаризація заводів. В Керч завезено атомну зброю. Тривають арешти. Зараз в Росії знаходяться 44 політв'язнів з України, з них 37 - вихідці з Криму", - додав Афанасьєв.

За його словами, для політв'язнів перебування в Росії, як це було і для нього, це тортури, знущання, придбані захворювання: "Але якщо адміністрація сприймали мене як "бандерівця" і ненавиділа, то прості в'язні підтримували, і вранці - а ранок у в'язниці починається з гімну Росії - ми разом співали гімн України".

Афанасьєв відповів на ряд запитань у режимі бліцу.

Про Надію Савченко: "Я зустрічався з нею, і вона мені сподобалася, але потім наші погляди розійшлися. Не треба ні з кого робити героїв: патріоти виконують свій обов'язок".

Про безвіз: "Це популізм для населення. Хто має гроші - їде за кордон і без візи, хто не має, не їде, але водночас тема безвізу - крок назустріч Європі".

Геннадій Афанасьєв в 2015 році отримав в Росії 7 років в'язниці "за організацію в анексованому Криму терористичної групи". Магістр права, нині він є радником створеної при МЗС України платформи сприяння звільненню українців в Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-