Азербайджанський парламент закликав розірвати економічні зв'язки з Францією

Азербайджанський парламент закликав розірвати економічні зв'язки з Францією

Укрінформ
Комітет із закордонних справ парламенту Азербайджану закликав уряд розірвати всі економічні зв'язки з Францією та вислати з країни французькі компанії, в тому числі TotalEnergies. Усе через "антиазербайджанське" голосування у французькому Сенаті цього тижня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Liberation.

Політика Франції "суперечить територіальній цілісності та суверенітету Азербайджану" - стверджують у Комітеті із закордонних справ парламенту Азербайджану.

Азербайджанські парламентарії запропонували "вивести всі французькі компанії з Азербайджану, включаючи Total", і заборонити їм брати участь у будь-яких урядових проєктах, а також запровадити санкції проти Парижа.

Вони також закликали визнати незалежність двох заморських володінь Франції - Нової Каледонії та Французької Полінезії, а також острова Корсика.

Рекомендації, висловлені азербайджанськими обранцями, є відповіддю на резолюцію, прийняту в середу Сенатом Франції практично одностайно (проти один голос). Вона засудила військовий наступ Азербайджану на Нагірний Карабах у вересні 2023 року та вимушену втечу звідти близько 100 000 вірмен. Текст резолюції закликає до санкцій проти Азербайджану та "вимагає гарантування права на повернення вірменського населення до Карабаху".

Читайте також: Алієв заявив, що основні умови для мирного договору з Вірменією вже створені

Міністр Європи та закордонних справ Франції Стефан Сежурне завершив дебати в Сенаті тезою, що тривалий мир на Кавказі є життєво важливим питанням та окреслив основні напрямки співпраці Франції та Вірменії, серед яких ініціювання Францією засідань Ради Безпеки ООН, постачання Вірменії військової техніки та посилення європейської спостережної місії вздовж кордону між Вірменією та Азербайджаном.

Як повідомлялося, наприкінці грудня Баку попросив двох французьких дипломатів спакувати валізи. Париж вдався до симетричного кроку у відповідь - двоє дипломатів Азербайджану залишили Францію.

Франція звинуватила сили, пов'язані з Азербайджаном, у дезінформаційній кампанії, спрямованій на підрив її репутації як господарки наступних Олімпійських ігор.

Також президент Азербайджану Ільхам Алієв неодноразово звинувачував Францію у підготовці нової війни на Кавказі через постачання зброї до Вірменії.

Французька TotalEnergies присутня в Азербайджані з 1996 року, кілька місяців тому група взяла участь в урочистому відкритті нового газового родовища, в якому має свою частку. Азербайджан також є однією з головних країн-транзитерів урану, який закуповує Франція в цьому регіоні.

Фото: azernews.az

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-